Overslaan naar content

VACATURES

7 vacatures
Brandweervrijwilligers Zaanstreek-WaterlandZaanstreek-Waterland, Noord-Holland, NederlandBrandweerzorg
Medewerker vakbekwaamheidHaarlem, Noord-Holland, NederlandMeldkamer
OnderwijskundigeZaandam, Noord-Holland, NederlandBrandweerschool NH
Opleidingsplaats BrandweerofficierZaanstreek-Waterland, Noord-Holland, NederlandBrandweerzorg
StagesZaanstreek-Waterland, Noord-Holland, NederlandPersoneelszaken
Teamleider Techniek en LogistiekZaandam, Noord-Holland, NederlandBrandweerzorg

Werken bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland...

...is meer dan je verwacht!

Bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) werken ruim 225 medewerkers en 500 brandweervrijwilligers samen aan de veiligheid in onze regio. Dit doen wij voor de inwoners van Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Samen met collega’s van politie, gemeenten en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR). Samen voor veilig!

We blussen branden, verlenen hulp bij ongevallen en bestrijden crises. Maar nog liever zorgen we ervoor dat incidenten voorkomen worden. Dit doen we door de risico’s in onze regio in kaart te brengen. Door samen met onze partners plannen te maken en te oefenen. En door aan de slag te gaan met preventieplannen en voorlichting.

Bij ons draag je bij aan de veiligheid van de inwoners van Zaanstreek-Waterland. Je impact is groot! In welke functie je ook werkzaam bent.

Wat kunnen we jou bieden? 

We bieden je een goed salaris, veel vrijheid om je werk uit te voeren, een uitstekende pensioenvoorziening en een individueel keuze budget (18,63% van het salaris). Dit budget kun je naar eigen inzicht te besteden. Bijvoorbeeld aan een opleiding, extra vakantiedagen of je vakantiegeld. Ook krijg je bij ons de kans om jouw ontwikkeling zelf vorm te geven.

Midden in de samenleving

VrZW staat midden in de samenleving. Daarom vinden we een open cultuur met ruimte voor divers talent erg belangrijk. Ons streven is dat onze organisatie een afspiegeling is van de samenleving met al haar verschillen.

Binnen onze organisatie is er veel aandacht voor duurzaamheid. Dit vertaalt zich in interessante arbeidsvoorwaarden zoals een leasefietsregeling en de mogelijkheid om een NS businesscard voor woon-werkverkeer aan te vragen. Ook de fysieke en mentale vitaliteit van onze medewerkers vinden we belangrijk: We bieden je de mogelijkheid om te sporten in een van onze sportruimtes (in Zaandam, Purmerend en Wormerveer). Liever sporten op je eigen sportclub? Geen probleem, dan ontvang je van ons een sportvergoeding.

VIDEO'S

VrZW, een geweldige plek om te werken!

FOTO'S

MAAK KENNIS MET

De collega's van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Rian Schanzleh-Beudeker

Manschap en duiker

Maarten den Arend

Teamleider crisisbeheersing/HoVD

Roxanne de Vries

Medewerker Toezicht en manschap

Ria Logtenberg

Teamleider GHOR Zaanstreek-Waterland

Dhiraj Soekhoe

Bevelvoerder 24-uursdienst en duiker

Erwin Lemmen

Postcoördinator, medewerker risicobeheersing en bevelvoerder

Ronald van de Velde

Coördinator PPMO/JFT, medewerker opleiden en oefenen

Rowan Top

Adviseur arbeidsveiligheid

RIAN SCHANZLEH - BEUDEKER

MANSCHAP EN BRANDWEERDUIKER

Ontwikkeling

In 2003 ben ik bij de brandweer begonnen als vrijwilliger. Het brandweervak heeft altijd mijn interesse gehad, en zo ben ik in 2019 als beroeps begonnen bij de dagdienst in Zaandam. Daar kreeg ik ook de mogelijkheid om door te ontwikkelen. Naast manschap ben ik nu duiker, chauffeur duikwagen en redvoertuigbedienaar.

Duiken vak apart

Het duiken is wel een apart stukje brandweer. Onder water werkt de duiker doorgaans alleen. Je behoort natuurlijk wel tot een duikploeg, dus helemaal alleen sta je niet!

Redvoertuig

Ook het redvoertuig is bijzonder. Om met zo’n groot voertuig met zo veel techniek iemand van hoogte op de grond krijgen geeft een goed gevoel.

Ik heb veel plezier en lol in mijn werk. Maar ook met het team! Zodra we eruit gaan sta je er met elkaar om de mensen te helpen.

Beheerstaken

Naast de uitruk houd ik mij beheersmatig bezig met de kleding van onze medewerkers. Schone bluskleding, nieuwe t-shirts, of sokken, het komt allemaal voorbij. De vuile bluskleding sturen we naar de wasserij. Nieuwe collega’s komen bij ons langs om kleding aan te meten. Maar ook als er een nieuw type bluspak komt, of nieuwe kazernekleding. Dan moeten alle collega’s bij ons komen om te passen en aan te meten.

Zo zie en spreek je veel mensen zowel uit de vrijwilligheid als van de beroepskant.

MAARTEN DEN AREND

TEAMLEIDER CRISISBEHEERSING / HOVD

Als teamleider crisisbeheersing houd ik mij bezig met de aansturing en ondersteuning van het team. Daarnaast neem ik deel aan verschillende projecten en vervul ik een operationele rol als Hoofd Officier van Dienst brandweer en Leider CoPi. Het brede scala aan thema’s en onderwerpen maakt dat ik het een interessante en uitdagende baan vind. Werken met mensen en kijken naar mogelijkheden van ontwikkeling op persoons- en inhoudsniveau zorgen voor afwisseling en vragen een flexibele houding. Echt iets wat mij op het lijf geschreven is.

Nieuwe uitdaging zelfde organisatie

Sinds mijn start bij VrZW in 2014 heb ik op persoonlijk vlak de ontwikkeling doorgemaakt van beleidsmedewerker naar teamleider brandveilig leven en advies in 2015. Per december 2020 ben ik overgestapt naar de functie van teamleider Crisisbeheersing. Deze interne stap heb ik gemaakt naar aanleiding van de vacature en om mij zodoende verder te verdiepen in nieuwe netwerken en andere taakvelden. Voor mij als mens een mooie nieuwe uitdaging en ook voor de medewerkers van risicobeheersing en crisisbeheersing een nieuwe situatie met voldoende mogelijkheid op groei, ontwikkeling en uitdagingen. Het leuke aan werken bij VrZW is de mogelijkheid om samen, zowel integraal als multidisciplinair, actief te zijn voor en met de inwoners van onze regio. Alles in het perspectief van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige(re) woon-, werk- en leefomgeving binnen onze regio.

Impact

De impact van mijn werk is divers. Ik ben veel ‘in beweging’ binnen de organisatie en kan zodoende mede zorg dragen voor afstemming en samenwerking tussen collega’s. Daarnaast is er nog de impact van het team op de samenleving, wij zijn namelijk onder andere verantwoordelijk voor:

  • Risico- en Crisiscommunicatie
  • Vakbekwaamheid van de crisisfunctionarissen
  • Netcentrisch werken
  • Het creëren, behouden en onderhouden van netwerken
  • Bevolkingszorg

Al met al onderwerpen die impact hebben op het team, de organisatie en inwoners en bezoekers van onze regio!

ROXANNE DE VRIES

MEDEWERKER TOEZICHT EN MANSCHAP

Van jeugdbrandweer naar vrijwilliger

Sinds 2012 ben ik vrijwilliger bij brandweer Purmerend en daarvoor lid geweest van de jeugdbrandweer. Tja, wat is er nou zo leuk aan de brandweer? Nou alles! Omdat dit vak zo breed is en je dus op vele verschillende manieren mensen kunt helpen.  De brandweer blust niet alleen branden maar helpt ook bij het redden van beknelde mensen in een voertuig, kat in de boom, stormschades, gaslekkages en wateroverlast (en dat is nog niet alles).   

‘Mensen helpen’ dat is waar ik blij van word

En mensen helpen kan op verschillende manieren. Ook vind ik het leuk om in teamverband te werken. In zo’n tankautospuit zitten zes mensen (soms ook vier) en die mensen vormen samen een team. Elk lid heeft zijn eigen kwaliteiten. De één heeft technisch iets meer inzicht, maar de ander is weer iets beter in het behandelen/verzorgen en opvangen van slachtoffers. Je hebt elkaar nodig om onze taak uit te voeren. Tijdens de 24 uursdiensten die je als vrijwilliger ook meedraait trek je veel met elkaar op en vorm je eigenlijk een soort ‘brandweerfamilie’. Je oefent samen, eet samen, sport samen.  

Vrijwilliger én beroeps

Sinds 2016 ben ik niet alleen vrijwilliger bij VrZW. Ik ben toen begonnen bij het team Onderhoud & Techniek (nu Techniek & Logistiek) als administratief medewerker Front Office.  Ook een functie waarin je indirect mensen helpt door ze naar of bij de juiste personen en/of afdelingen te krijgen. Het ondersteunen van het hele proces waardoor die rode brandweerauto op straat kan rijden vond ik erg leuk.  

Preventie in de hele regio

Eind 2019 was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik de wereld van ‘Brandveiligheid’ ingestapt. Meer verdieping in de preventieve wereld van de brandweer. Ik heb voor de functie twee opleidingen mogen doen en ben nu medewerker toezicht brandveiligheid.  Binnen de regio Zaanstreek-Waterland voer ik periodieke controles uit bij bijvoorbeeld kinderdagverblijven, hotels, scholen en ziekenhuizen. Je komt in vele verschillende gebouwen en beoordeelt de brandveiligheid.  

Bewustmaking van de burger

Het is een uitdaging om mensen te helpen en motiveren hun brandveiligheid in orde te hebben en houden. Soms is een bouwwerk brandveilig op papier maar zijn de maatregelen voor het gebruik helemaal niet praktisch. Denk aan zelfsluitende deuren die met stoelen of wiggen open worden gezet. Maar als er brand uit breekt kan dit grote gevolgen hebben voor de veiligheid van de mensen die in het bouwwerk aanwezig zijn doordat de rook zich sneller kan verspreiden. 

Wist je dat er door rook meer slachtoffers vallen dan door de brand zelf?  

RIA LOGTENBERG

TEAMLEIDER GHOR BUREAU

Team Ons GHOR team bestaat nu bijna twee jaar. Als teamleider van GHOR van Zaanstreek-Waterland ben ik “de coach” van het team – dat een zware wedstrijd speelt in de corona crisis. Het was onze eerste inzet.. het team was nog “operationeel”, toen deze crisis losbarstte! En, anders dan bij andere inzetten, deze crisis hield niet meer op… De collega’s hadden nog vrijwel geen crisis ervaring en we zijn het eerste half jaar met elkaar in het diepe gesprongen. Maar met veel reflectie, heel open een eerlijk naar elkaar, hebben we er veel van geleerd en heel veel verbeteringen doorgevoerd. We zijn nu een geolied team. We letten goed op elkaar, op hoe zaken lopen. We zijn proactief, verbindend en lerend.

Netwerken De GHOR is een echte netwerkorganisatie, als verbinder tussen de veiligheidsregio met brandweer, bevolkingszorg, politie en openbaar bestuur enerzijds, en de witte keten met GGD, ziekenhuizen, ambulance, en andere zorginstellingen anderzijds. We proberen tijdens een crisis de opgeschaalde zorg in goede banen te leiden en te zorgen dat de zorgcontinuïteit niet in het gedrang komt. Met de GGD werken we nauw samen. Ook adviseren wij over evenementen, om bijvoorbeeld een sportevenement veilig te laten verlopen. We spelen daarbij een belangrijke rol – maar vooral achter de schermen. Als deelnemer van de Dam tot Dam realiseer je je niet wat er bij een veilig verloop komt kijken – onder meer aan voorbereiding en acute zorg inzet.

Sfeer Wat VrZW kenmerkt, is dat alle collega’s heel aardig zijn en laagdrempelig. Iedereen denkt mee – en vaak denken mensen ook al vooruit. Ook is er veel humor. En er zijn heel veel gezellige momenten – zoals de jaarlijkse barbecue (ook voor veggies) bij de brandweer. Hopelijk worden die weer gauw hervat als deze crisis achter de rug is.

DHIRAJ SOEKHOE

BEVELVOERDER 24-UURSDIENST / DUIKER

Bevelvoerder

Als bevelvoerder ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering en coördinatie van mensen en middelen bij verschillende typen incidenten. Tevens mag ik samen met een collega-bevelvoerder leiding geven aan een ploeg bestaande uit 7 personen.

Vrijwilliger/duiker Brandweer Purmerend

In 2010 ben ik begonnen als vrijwilliger bij de Brandweer Purmerend. Na het afronden van de manschappenopleiding, werd mij vrij snel gevraagd om ook de duikopleiding te behalen. In 2011 heb ik deze met succes afgerond.

Beroeps Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

Daarna ging het hard qua brandweerontwikkeling. Zo werd ik in 2014 aangenomen als brandweerman/duiker in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Daar heb ik 5 jaar gewerkt op de post Schiedam en heb ik ontzettend veel geleerd en meegemaakt. Intussen heb ik nog veel verschillende leuke brandweeropleidingen mogen doen o.a. duikploegleider, schipper brandweervaartuig, Instructeur, duikinstructeur (io).

Beroeps Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Toen ik in 2019 de mogelijkheid zag om de overstap te maken naar de VRZW als beroeps bevelvoerder/duiker, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Met als beheersmatige functie, medewerker vakbekwaamheid is elke werkdag een feest. Met trots kan ik zeggen dat wij het leukste team hebben😊. Ons team is verantwoordelijk voor het zowel vakbekwaam blijven als worden van alle repressieve collega’s van de VrZW, als instructeur brand mag ik hieraan bijdragen.

Een tweede thuis

Het brandweervak is een prachtig beroep: samen met je ploeg de strijd aangaan als de bel gaat, lief en leed delen en ‘s avonds samen ontspannen. De kazerne voelt net een tweede thuis met brandweerfamilie.

ERWIN LEMMEN

POSTCOÖRDINATOR, MEDEWERKER RISICOBEHEERSING EN BEVELVOERDER

Repressie

Ik ben beroeps en vrijwilliger bij de uitrukdienst van de brandweer. Hier ben ik inzetbaar op de tankautospuit als bevelvoerder, chauffeur en manschap. Daarnaast ben ik chauffeur en bedienaar autoladder. Dagdagelijks ben ik werkzaam in de functie bevelvoerder dagdienst, primair het aanspreekpunt van kazerne Wormerveer tijdens dagdiensttijden.

In 2007 ben ik begonnen als manschap en in 2010 als medewerker oefencentrum. Hier begeleidde ik alle oefeningen die plaats vonden op het oefencentrum in Zaandam. Vanaf daar ben ik doorgegroeid naar de functie instructeur en meerdere klassen manschappen gereed gemaakt voor het echte werk.

Beheerstaken

Buiten de uitrukken en dagdagelijkse werkzaamheden op de kazerne om, voer ik werkzaamheden uit voor de afdeling risicobeheersing. Zo houd ik mij bezig met zelftoezicht waarbij bedrijven zelf hun vluchtwegen en blusmiddelen controleren aan de hand van door ons aangeleverde criteria.

Vrijwilligerspost

Binnen de vrijwillige brandweer heb ik mijzelf ook goed kunnen ontwikkelen. Ik ben op post Wormerveer begonnen met mijn carrière als manschap en na verhuizing op de post Zaandam Kalf terecht gekomen. Nadat deze post was verplaatst naar het Prins Bernhardplein ben ik gegroeid van manschap naar oefenleider en heb ik later de mogelijkheid gekregen om in het Kazerne Management Team deel te nemen als oefencoördinator. In dit KMT ben ik doorgegroeid naar plaatsvervangend postcoördinator en in 2020 heb ik het postcoördinatorschap overgenomen. Sindsdien ben ik de eindverantwoordelijke van de vrijwilligerspost Prins Bernhardplein met 20 postleden. Zo zie je dat er ook genoeg ontwikkeling door te maken is in diverse rollen binnen de vrijwilligersorganisatie.

Elke dag is anders

Vooral de diversiteit van het werk is leuk, bij de uitrukdienst is elke dag anders. Er zijn dagen dat er geen meldingen zijn en er zijn dagen dat je de hele dag op straat bent. Dat onverwachte maakt het leuk. Zo kun je op vrijdag de hele dag zonder een melding uitkijken naar het weekend en een kwartier voor het einde van de dienst een melding krijgen waarmee je tot 10 uur ‘s avonds bezig bent.

Werken bij de brandweer is veelzijdig en het werk in de uitrukdienst kan veel impact hebben. Wat voor ons als brandweer een kleine moeite is, kan voor de burger van grote betekenis zijn!

RONALD VAN DE VELDE

COÖRDINATOR PPMO/JFT, MEDEWERKER OPLEIDEN EN OEFENEN

Jeugdbrandweer

Op veertienjarige leeftijd startte mijn brandweerloopbaan bij de jeugdbrandweer van Brandweer Zaanstad. Daar zijn wij met de jeugdploeg zelfs nog Nederlands kampioen geworden.

Vrijwilliger

In 1986 begon ik als vrijwilliger bij de “Grote” brandweer op het oude Kalf, Kring 8. Voor uitrukken kreeg ik altijd vrij van mijn werkgever Duyvis machinefabriek, waar ik als persenmonteur de hele wereld over reisde. Via verschillende opleidingen ben ik doorgestroomd naar bevelvoerder en opgeleid tot brandweerduiker in de eerste groep duikers in Zaanstad. Als kazernecommandant heb ik zowel Kring 8 mogen leiden, als de vrijwilligerspost Prins Bernhardplein vanaf 2011.

Beroeps

In 1996 werd ik naast vrijwilliger ook beroeps. Eerst bij de Brandweer Amsterdam als brandwacht, chauffeur en Kazerne instructeur. Daarna vanaf 2009 in de nieuw opgerichte 24-uursdienst van de Brandweer Purmerend als bevelvoerder en beheersmatig als medewerker opleiden en oefenen.

Doorgroeimogelijkheden

Binnen de brandweer is er een hele diversiteit aan opleidingen. Zo ben ik opgeleid tot brandmeester, brandweerduiker oude en nieuwe stijl, instructeur CFBT Level 1, instructeur algemeen, gaspakdrager, preventie controlefunctionaris, chauffeur groot, pompbediener, duikploegleider, MAD A en duikinstructeur, oefenleider, testleider PPMO/JFT, instructeur terrorisme gevolgbestrijding.

Tweede loopbaan

Maar als brandweerman weet je dat je repressieve tijd slechts een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. In het kader van 2e loopbaan ben ik daarom op 52-jarige leeftijd uit de repressieve dienst gestapt en sinds 1 april 2020 werkzaam als Coördinator PPMO/JFT.

PPMO team

Het PPMO team test collega’s op hun fysieke gesteldheid. Tot mijn taken behoren het plannen van testen, verzorgen van de registratie, het regelen van PPMO en JFT testdagen/avonden. Maar ook de innovatie van systemen en alle bijkomende werkzaamheden die nodig zijn om de repressieve dienst gezond en sterk te houden.

En nog steeds doe ik dit met heel veel plezier en overgave!

ROWAN TOP

ADVISEUR ARBEIDSVEILIGHEID

Als adviseur arbeidsveiligheid houd ik mij bezig met de diverse onderwerpen die rondom arbeidsveiligheid spelen. Je kunt hierbij denken aan het opstellen van risico inventarisaties en evaluaties, het opstellen van protocollen, het arbobeleid evalueren en het doen, of aansturen van meldingsonderzoeken wanneer er een (bijna) ongeval heeft plaatsgevonden.

Samen voor veilig

Wat mij drijft is dat ik een bijdrage mag leveren dat medewerkers iedere dag weer veilig en gezond thuiskomen. Ik noem het bewust een bijdrage, omdat ik dit samen doe met de diverse (preventie)medewerkers en leidinggevenden. Iedereen heeft een rol op het gebied van veilig en gezond werken. Het onderwerp komt door de hele organisatie steeds meer op de kaart bij de verschillende afdelingen. Het is onwijs mooi om een bijdrage te mogen leveren aan die ontwikkeling.

Ontwikkeling

Vanaf maart 2019 werk ik bij VrZW. Ik een korte tijd heb ik de kans gekregen om diverse trainingen, cursussen en opleidingen te volgen. Denk hierbij aan hoofd bedrijfshulpverlening, een training Bow Tie training (incidentonderzoek), maar ook bijvoorbeeld diverse communicatietrainingen. Binnenkort start ik met de opleiding Hogere Veiligheidskunde. Deze opleiding gaat er (hopelijk) aan bijdragen dat ik nog beter word in mijn werk. Ik ben blij dat VrZW mij goed ondersteunt in mijn ontwikkeling.

Werken bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Je kunt bij VrZW (bijna) altijd bij iedereen binnenstappen. De warmte binnen deze organisatie is echt uniek. Ik heb bijvoorbeeld niet het gevoel, dat ik mij extra moet bewijzen omdat ik relatief jong ben in deze organisatie (27). De medewerkers en leidinggevenden hebben gewoon respect voor wie je bent.