Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Meldkamers onder één dak

dinsdag 5 juni 2018 om 10:46
Laatste update: dinsdag 27 juli 2021 om 15:06

De meldkamer van Zaanstreek-Waterland is (vandaag) verhuisd en “woont” voortaan onder één dak met de meldkamer van Kennemerland (brandweer, politie en ambulance). Begin 2019 komen ook de meldkamers van Noord-Holland Noord en de Koninklijke Marechaussee naar Haarlem. De ambulancezorg in Zaanstreek-Waterland wordt momenteel nog aangestuurd vanuit de meldkamer in Amsterdam. Bij de overgang in 2019 wordt deze taak ook overgedragen. De meldkamers gaan dan gezamenlijk verder als één meldkamer Noord-Holland. Tot de vorming van de meldkamer Noord-Holland blijven de meldkamers van Zaanstreek-Waterland en Kennemerland werken vanuit hun eigen organisaties. Wel wordt deze periode benut om de samenwerking verder te intensiveren.

Landelijke meldkamerorganisatie

Deze samenvoeging is een opmaat naar het integreren van alle Nederlandse meldkamers in de Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) in 2020. De Landelijke Meldkamerorganisatie bestaat uit tien meldkamers. Binnen de politie heeft een verkenning van het meldkamerdomein plaatsgevonden. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal programma’s, waaronder LMO en 112 samengevoegd zijn onder de Landelijke Meldkamer Samenwerking.

De heer Hamming heeft in zijn functie als voorzitter van het bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, “zijn” meldkamer symbolisch overdragen aan de heer Dales, portefeuillehouder meldkamer in het bestuur van Veiligheidsregio Kennemerland.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.