Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Laat je huisnummer zien!

donderdag 14 juni 2018 om 12:31
Laatste update: dinsdag 27 juli 2021 om 15:08

Spoed, alarm, 1-1-2. De hulpdiensten zijn gealarmeerd en onderweg, maar kunnen we jouw huis in noodgevallen vinden? Is je huisnummer ook in het donker goed zichtbaar en leesbaar vanaf de openbare weg?

Hulpdiensten kunnen soms maar moeilijk het huisnummer vinden en daardoor verliezen we kostbare tijd. Het komt voor dat huisnummers niet leesbaar zijn of overwoekerd zijn door klimplanten.

Zorg ervoor dat je huisnummer zichtbaar en leesbaar is, ook in het donker. Als elke seconde telt, weet de hulpdienst je woning snel te vinden.

Hoe weet je of je huisnummer goed zichtbaar is? Heel simpel: voer thuis zelf even een check uit. Kijk van een afstand of je eigen huisnummer duidelijk zichtbaar is. Zo niet, pas het dan aan!

Huisnummer verplicht

Veel mensen weten het niet, maar iedereen in Nederland is verplicht er voor te zorgen dat het huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar is. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen, onderhouden en goed zichtbaar houden van je huisnummer.

Volgens de wettelijke eisen moet een huisnummerplaatje de minimale afmetingen van 12 x 12 cm hebben. De cijfers dienen minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed te zijn. Verder moet het huisnummer(plaatje) een kleur hebben, die afwijkt van de ondergrond waarop het bevestigd is. Het plaatje kan het beste hangen op 1.75 tot 2.50 meter hoogte. Natuurlijk is het makkelijk als je huisnummer ook verlicht is.

Het komt voor dat huisnummers overwoekerd zijn door klimplanten.

Bron: Brandweer.nl

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.