Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Leerlingen krijgen uitleg over vuurwerk: veilig afsteken en ongelukken voorkomen

Leerlingen krijgen uitleg over vuurwerk: veilig afsteken en ongelukken voorkomen

dinsdag 18 december 2018 om 13:30
Foto van leerlingen die voorlichting krijgen over vuurwerk
Foto: Pascal Fielmich
Laatste update: dinsdag 25 mei 2021 om 11:32

Elk jaar gebeuren er weer veel ongelukken met vuurwerk, waarbij meer dan de helft van de slachtoffers kinderen zijn. Elk jaar organiseert de GGD daarom een voorlichtingsbijeenkomst voor scholieren van de Zaanse basisscholen. Aan bod komt dan hoe je veilig met vuurwerk moet omgaan, welke regels gelden voor het veilig gebruik van vuurwerk en hoe vuurwerkoverlast voorkomen kan worden.

Dit jaar gaf burgemeester Tange van Wormerland woensdag 12 december de aftrap van de vuurwerkcampagne in de raadzaal van het stadhuis van Zaanstad. De onderwerpen die behandeld werden, waren onder andere veilig afsteken van vuurwerk, hoe oud je moet zijn om vuurwerk af steken en het belang van het opruimen van vuurwerkafval.

Panel met deskundigen

Aan een panel van experts konden  de jongeren vragen stelden. Het panel bestond uit een brandweerman, een politieagent en een jeugd-BOA. Weet u bijvoorbeeld hoe je het beste vuurpijlen kunt afsteken? Antwoord: zet vuurpijlen in een pvc-buis stevig in grond, of zet ze in een volle fles met water of zand, maar beter nog, maak gebruik van een vuurwerkklem.

Zelf les geven

Na afloop kregen alle jongeren een pakket mee met onder andere  een veiligheidsbril, een aansteeklont en een usb-stick met de presentatie. Hiermee gaan zij op hun beurt hun klasgenoten alles vertellen over de regels en het veilig omgaan met vuurwerk.

De uitkomsten van de bijeenkoms leverde ook belangrijke informatie op voor de kinderombudsman. Die wil nog met de Zaanse  jongeren in gesprek over vuurwerkoverlast.

Meer weten?

Meer weten over veilig omgaan met vuurwerk.

Bron: Gemeente Zaanstad

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.