Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

GGD en VrZW gaan samenwonen

vrijdag 22 december 2023 om 16:00
Het hoofdkantoor van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland op het Prins Bernhardplein in Zaandam
Laatste update: vrijdag 22 december 2023 om 16:07

Op vrijdag 22 december zijn het AB van de GGD Zaanstreek-Waterland en het AB van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland akkoord gegaan met de plannen van beide organisaties om samen vanuit het pand aan het Prins Bernhardplein te gaan werken.

Als alles volgens planning verloopt, werken de hoofdkantoorfuncties vanaf half 2025 vanuit dit gebouw. Voor de publieksfuncties van de GGD wordt naar een andere locatie in de buurt van Vurehout gezocht.

Stephanie Onclin, wethouder van Zaanstad en voorzitter van het Algemeen Bestuur van GGD Zaanstreek-Waterland, laat weten: "Dit is een mooie stap voorwaarts in de samenwerking tussen deze twee vitale organisaties in de regio Zaanstreek-Waterland. Het samenwonen is volledig in lijn met de synergie die de gemeenteraden voor ogen hebben.”

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad en voorzitter van het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland vult aan: “Dit is een logisch besluit voor onze veiligheidsregio. Ik ben overtuigd dat het samenwonen met de GGD zal leiden tot veel nieuwe energie, inspiratie en onvoorziene innovaties voor beide organisaties. Samen staan we sterker.”

Hoe nu verder?

De beide Algemeen Besturen hebben opdracht gegeven om de verbouwing en verhuizing van de GGD naar het Prins Bernhardplein verder in gang te zetten. De aanbestedingen voor ontwerp en verbouwing kunnen we nu starten en gunnen. De verwachting is om begin 2025 te kunnen starten met de grote verbouwing.

Waarom gaan de GGD en VrZW samenwonen?

Hiervoor is een aantal redenen. Beide hoofdkantoren voldoen niet meer aan de huidige eisen en wensen. De GGD verlaat de locatie Vurehout vanwege noodzaak tot dure renovatie. In het pand aan het Prins Bernhardplein is er meer ruimte beschikbaar dan momenteel bezet wordt.

Voor beide organisaties geldt dat de huidige traditionele kantoren niet meer passen bij wie wij zijn als organisaties: netwerkorganisaties en een moderne werkgever. Daarom wordt het Prins Bernhardplein verbouwd naar een toekomstbestendige werkomgeving.

De gezamenlijke huisvesting biedt straks een efficiënt ingerichte werkomgeving voor ruim 400 medewerkers van de GGD en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Het samenwonen versterkt de onderlinge samenwerking met name op bedrijfsvoering en op de raakvlakken van veiligheid en gezondheid voor de inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland. Het faciliteert de missies van beide organisaties om open en eigentijdse netwerkorganisaties te zijn, waar zij kunnen samenwerken met hun netwerkpartners.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.