Burgemeester Wormerland feliciteert ouders van Norah

donderdag 1 november 2018 om 17:35
Laatste update: maandag 5 november 2018 om 09:41

Onder het motto ‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’ overhandigde burgemeester Tange van de gemeente Wormerland op donderdag 1 november een brandveiligheidsgeboortekoffertje aan Walter en Annemarie, de kersverse ouders van Norah. Zij werd op 13 oktober van dit jaar geboren.

Voor jonge ouders is het belangrijk stil te staan bij de veiligheid van kinderen en dus ook bij de brandveiligheid in huis. De brandweer en diverse gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland helpen daarbij.

Geboortekoffertje en woningcheck
De ouders van de eerstgeborene in oktober krijgen van de burgemeester een speciaal ‘Brandweer geboortekoffertje’ met daarin twee rookmelders, handige tips, een ‘vluchtsleutelhanger’ en een presentje. Ook doet de brandweer een woningcheck om te kijken hoe het met de brandveiligheid in huis is gesteld.

Annemarie: “Ik vond de woningcheck toch best wel confronterend. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig het filter van de droger schoon. Ik wist alleen niet dat onze droger twee filters heeft. De ander zat helemaal vol met stof. Ik maak ze vanaf nu allebei goed schoon".

Walter: “Vanaf nu sluiten we ook alle deuren voordat we gaan slapen. We hadden deze open vanwege Norah. Dat dit bij brand gevaarlijk is, daar hebben we eigenlijk nooit bij stilgestaan. Om Norah ook ‘s nachts goed te kunnen horen gaan we de babyfoon gebruiken".

Brandpreventieweken
Elk jaar in oktober vinden de jaarlijkse Brandpreventieweken plaats. Dit jaar is het thema ‘Maak van je roze wolk, geen rookwolk’. Door al te beginnen bij de geboorte van een kind wil de brandweer alle kinderen laten opgroeien in een brandveilige omgeving. De eerste brandveilige generatie!

Samengevat richt de campagne zich op vier onderdelen:

  • Voorkom brand. Maak apparatuur stofvrij. Bijvoorbeeld het filter van de wasdroger na iedere wasbeurt.
  • Zorg dat je snel weet dat er brand is. Plaats (gekoppelde) rookmelders die je óók bij gesloten deuren kunt horen.
  • Weet hoe je een brand blust. En weet wanneer je brand niet moet blussen, maar je direct moet vluchten.
  • Bespreek wat je doet als er brand uitbreekt. Spreek af hoe je kunt vluchten en wie welk kind in veiligheid brengt.

Zelf net (weer) ouder geworden? Weet wat je kunt doen om de kraamtijd (brand)veilig door te komen. Kijk voor tips en informatie op www.brandweer.nl/rozewolk.

Bron: brandweer.nl/zaanstreek-waterland

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.