Naast hitte ook kans op smog

donderdag 6 augustus 2020 om 14:27
Laatste update: donderdag 6 augustus 2020 om 17:03

Naast het nemen van maatregelen tegen de hitte is het ook verstandig om de komende tijd rekening te houden met luchtvervuiling. Voor het hele land geldt een smogwaarschuwing.

De opeenhoping van luchtvervuiling tijdens dit warme, zonnige zomerweer zorgt voor smog. Vooral mensen met chronische aandoeningen aan longen, hart en vaten kunnen hierdoor gezondheidsklachten krijgen. Ouderen, kinderen en mensen die zware lichamelijke inspanningen verrichten in de buitenlucht kunnen ook extra last hebben van smog. RIVM raadt mensen die gevoelig zijn voor smog, binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Kijk op de website van RIVM voor meer informatie over smog en de actuele smogniveaus in jouw regio op luchtmeetnet.nl

Nationaal Hitteplan van kracht

Vanaf vandaag is vanwege de aanhoudende warmte het Nationaal Hitteplan voor het hele land in werking getreden. Deze week en volgende week krijgen we warme tot zeer warme dagen. De temperatuur kan oplopen tot boven de 30 graden waarbij het 's nachts ook warm blijft. Pas activiteiten aan op de hitte en zorg voor verkoeling. Lees de hitte-adviezen van GGD Zaanstreek-Waterland voor een goede voorbereiding op het warme weer.

Blijf daarbij letten op de hygiĆ«nemaatregelen die verspreiding van het coronavirus verkleinen. Er is grote overlap in de groep mensen die extra risico loopt bij hitte en bij het krijgen van COVID 19. 

Het Nationaal Hitteplan is met name bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen, baby's, chronisch zieken en mensen in verzorgingshuizen omdat deze mensen alert moeten zijn op uitdroging en oververhitting. Professionele organisaties nemen maatregelen om hittestress te voorkomen en tijdig voor verkoeling te zorgen. Het Nationaal Hitteplan is tevens een oproep aan iedereen te waarschuwingen voor de hitte, maatregelen te nemen voor verkoelingen en extra op elkaar te letten.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.