Kleinschalig vervolg Crisisoefening Waterwolf Marken

maandag 4 februari 2019 om 10:03
Laatste update: donderdag 7 februari 2019 om 11:16

Stel: er dreigt hoogwater. Die dreiging neemt toe en de dijk breekt door. Wat gebeurt er dan? Dit was het scenario van de grootschalige crisisoefening ‘Waterwolf’ in het najaar van 2016 op Marken.

Een indrukwekkende oefening waarbij honderden mensen werden geëvacueerd over land en water.  Gewonden werden verzorgd en de dijk moest worden hersteld. Aan de oefening deden meer dan 30 organisaties en honderden vrijwilligers mee.

Tijdens zo’n grote oefening is het lastig om elk onderdeel goed te oefenen. Daarom organiseren we als Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland nu een kleine vervolgoefening. Tijdens deze oefening ligt de focus op het evacueren van verminderd zelfredzamen. Op woensdag 6 februari 2019 worden 20 personen vanuit hun woning geëvacueerd naar de opvanglocatie. De oefening start om 18:30 uur en is rond 21:30 uur klaar. Voor de oefening zijn geen deelnemers meer nodig.

Wat als ik zelf ooit te maken krijgen met een evacuatie?
Houd er rekening mee dat je bij een evacuatie voor een langere tijd van huis weg bent. Zorg daarom voor een volle brandstoftank, water, voedsel, toiletspullen, medicatie, contant geld, telefoon, kleding en dekens. Op www.overstroomik.nl vind je een checklist hoe je je huis kunt beschermen voordat je weggaat en aan welke spullen je nog meer moet denken voor onderweg. Heb je buren die extra zorg nodig hebben? Kijk of je ze kunt helpen.
 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.