Nieuwe Mobiele Commando Unit (MCU)

donderdag 11 juni 2020 om 11:25
Afbeelding Nieuwsbericht
Laatste update: maandag 23 november 2020 om 11:07

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft vanaf vandaag een Nieuwe Mobiele Commando Unit (MCU). De unit wordt ingezet bij grote calamiteiten in de regio en wordt gebruikt voor multidisciplinair overleg tussen leidinggevenden van de brandweer, geneeskundige dienst, politie, bevolkingszorg, de voorlichter van dienst en de informatiemanagers.

De unit is voorzien van werkplekken, snel internet een stroomaggregaat en rechtstreekse verbindingen met de meldkamer Noord-Holland in Haarlem en het regionaal operationeel team in Zaandam. Ook kunnen in de MCU beelden getoond worden die afkomstig zijn van andere brandweervoertuigen en de politiehelikopter. De nieuwe MCU is gestationeerd bij de kazerne Wormer  

Groen voorrangsvoertuig

De MCU is een voorrangsvoertuig en is daarom voorzien van striping en zwaailicht en sirene. Het voertuig is gespoten in de groene kleur van de veiligheidsregio’s. Al eerder nam de veiligheidsregio groene voorrangsvoertuigen in gebruik voor de officier van dienst bevolkingszorg, de voorlichter van dienst en de informatiemanagers. De groene huisstijl sluit aan bij de landelijke lijn voor voertuigen van crisisfunctionarissen binnen de veiligheidsregio die een multidisciplinaire taak hebben. 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.