Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 01 april 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 01 april 2022

vrijdag 1 april 2022 om 14:59
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 15 april 2022 om 13:40

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Op 29 maart zijn volgens de Europese Commissie circa 3,75 miljoen personen door de oorlog gevlucht uit Oekraïne. Meer dan de helft van alle Oekraïense kinderen zijn hun huis ontvlucht. De meesten van hen worden opgevangen in omringende landen. Zo vangt Polen 2,34 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op. Een deel reist door Europa, onder meer naar Nederland Op dit moment zien we dat vooral vrouwen met (jonge) kinderen gevlucht zijn naar Nederland. In de noodopvanglocaties zien we vluchtelingen vanuit het buitenland, en vluchtelingen die eerder in andere Nederlandse noodopvanglocaties werden opgevangen. In die laatste gevallen gaat het in de meeste gevallen over opvang die plaatsvond bij particulieren, in vakantiehuisjes en in hotels.

Regionaal beeld

Op dit moment worden rond de 600 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Daarnaast worden er dagelijks vluchtelingen tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang in Wormer. Vanuit de crisisnoodopvang worden de vluchtelingen snel verplaatst naar een noodopvanglocatie. De locatie wordt nu vooral gebruikt als zogenaamde ‘hub’ om personen kort op te vangen (24-72 uur), en vervolgens in de regio of buurregio’s onder te brengen.

Onderstaande afbeelding laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.