Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 01 juli 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 01 juli 2022

vrijdag 1 juli 2022 om 13:09
Ondersteuning voor Oekraïne
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 1 juli 2022 om 13:18

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn meer dan 8,4 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Vorige week waren dit er 8 miljoen. Hiervan zijn intussen naar schatting 3,1 miljoen mensen weer teruggekeerd (bron: UNHCR, 28 juni 2022). In Nederland verblijven op dit moment 67.780 vluchtelingen uit Oekraïne (vorige week: 66.330). Deze cijfers bevatten de vluchtelingen die een BRP-registratie (Basisregistratie Personen) bij een gemeente hebben aangevraagd. 3.820 vluchtelingen hebben zich weer uitgeschreven.

Regionaal beeld

Op dit moment worden ongeveer 775 vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland.  In de crisisnoodopvang de Spatter in Wormer zijn in totaal 160 bedden beschikbaar om mensen kort op te vangen, waarvan er op dit moment 42 bedden bezet zijn. De crisisnoodopvang sluit per 12 juli en krijgt dan weer zijn oorspronkelijke functie als sporthal. Meer dan 5000 vluchtelingen uit Oekraïne hebben via deze crisisnoodopvang een plek gevonden bij andere opvanglocaties in de regio of daarbuiten.

“We zijn de gemeenten, vrijwilligers en professionals bijzonder dankbaar voor alle hulp die zij op deze locatie hebben geboden aan Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers”, aldus Iwan Schaap, afdelingshoofd risico- en crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De 32 asielzoekers die sinds 17 juni 2022 in de crisisnoodopvang verbleven, zijn inmiddels door het COA overgebracht naar een andere locatie in Nederland.

De afbeelding onderaan dit bericht laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.