Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 06 mei 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 06 mei 2022

vrijdag 6 mei 2022 om 12:58
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 13 mei 2022 om 14:29

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn meer dan 5,6 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Vorige week waren dit er nog 5,23 miljoen. Nog steeds wordt het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen opvangen in Polen (3 miljoen). In Nederland verblijven op dit moment 51.760 vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is ruim 5.000 vluchtelingen meer dan vorige week (vorige week: 46.540). Deze cijfers bevatten de vluchtelingen die geregistreerd zijn in het BRP (Basisregistratie Personen) van de gemeenten.

25.000 extra opvangplekken

Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om nog eens 25.000 extra opvangplekken te realiseren. De streefdatum voor het realiseren van deze extra opvangplekken is 23 juni. Dit aantal komt bovenop de 50.000 plekken die voor 23 mei (streefdatum) gerealiseerd moeten worden. Bij het realiseren van deze 25.000 extra opvangplekken gaat het om een zogeheten inspanningsverplichting en niet om een resultaatverplichting. Dit houdt in dat het aantal opvangplekken niet gelijk over de regio's verdeeld wordt. In plaats daarvan wordt er gekeken naar een eigen analyse van de regio's over de draagkracht en mogelijkheden. De Rijksoverheid stelt extra financiering ter beschikking.

Dit neemt niet weg dat het een enorme inspanning vraagt van de gemeenten. Een belangrijk probleem is capaciteit voor gemeenten zelf, maar ook voor betrokken partners in de zorg, het onderwijs en de bouwsector. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is hierover in gesprek met de betrokken ministeries, en het onlangs opgerichte Nationale Opvang Organisatie (NOO). Deze organisatie, NOO, gaat de gemeenten ondersteunen bij de opvang en huisvesting van Oekraïense vluchtelingen en reguliere asielzoekers.

Regionaal beeld

Op dit moment worden ongeveer 685 vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Daarnaast worden er ook Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen. Deze plekken worden niet meegenomen in de realisatie van 2.000 plekken voor de regio. Het gaat om ongeveer 654 vluchtelingen.

De afbeelding onderaan dit bericht laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname. Per 7 mei 2022 komen er ongeveer 150 beschikbare plaatsen bij door de komst van één van de twee cruiseschepen in gemeente Zaanstad. Eind mei 2022 komen er door het tweede cruiseschip nog eens ruim 100 plaatsen bij. Deze toekomstige beschikbare plaatsen zijn nu nog niet meegenomen in het cijferoverzicht.

Sluiting evenementenlocatie Taets als tijdelijke opvanglocatie

Per 1 mei heeft evenementenlocatie Taets in Zaanstad haar deuren als tijdelijke opvanglocatie gesloten. Dit is volgens afspraak. De Oekraïense vluchtelingen die er verbleven, hebben nu tijdelijk onderdak gekregen in het City trip Hostel in Purmerend (40 personen) en de hub in de sporthal in Wormer (120 personen). Medewerkers van de gemeenten Wormer, Zaanstad en het Intergemeentelijk Team hebben zich ingezet om de verhuizing goed te laten verlopen. Ook kregen vluchtelingen gedurende de afgelopen week diverse activiteiten aangeboden, waaronder een schilderworkshop in de sporthal in Wormer en een boottocht op de Zaan, en konden de mensen kennismaken met de oude stadskern van Purmerend.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.