Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 08 april 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 08 april 2022

vrijdag 8 april 2022 om 13:02
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 13 mei 2022 om 12:18

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Door de oorlog in Oekraïne zijn volgens de Europese Commissie circa 4 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, Oekraïne ontvlucht. Verreweg de meesten worden opgevangen in de omringende landen. Zo vangt Polen 2,5 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne op. Een deel reist door Europa, onder meer naar Nederland.

Nederland heeft een opvangcapaciteit van in totaal 50.000 opvangplekken. De verwachting is dat de volledige opvangcapaciteit noodzakelijk is. Op dit moment ziet het Rode Kruis een tweede golf vluchtelingen uit Oekraïne die minder zelfredzaam zijn. Daarom verwacht het Rode Kruis een sterke stijging van vluchtelingen die naar Nederland komen om een nieuw leven op te bouwen. Daarnaast ziet de NS een sterke afname van het aantal vluchtelingen die per trein reist naar Nederland in de afgelopen dagen. Uit Europees overleg met spoorwegbedrijven blijkt dat ook in andere landen, zoals in Polen, afgelopen week een afname is gezien in aantallen vluchtelingen dat reist per trein.

Particuliere opvang Nederland

Het Rode Kruis werkt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, VluchtelingenWerk en het Leger des Heils voor de particuliere opvang van vluchtelingen. Sinds 31 maart worden de eerste vluchtelingen in Amsterdam en Eindhoven gematched met een particuliere opvanglocatie. De organisatie Takecarebnb matcht vluchtelingen met gastgezinnen. In totaal zijn er nu 5900 locaties door Takecarebnb als geschikt beoordeeld. Daardoor is er plek voor 16.000 vluchtelingen. Via de hulplijn Oekraïne van het Rode Kruis zijn in maart 1000 aanbiedingen en vragen binnen gekomen van Nederlanders over de particuliere opvang van vluchtelingen. Restoring family links is een geleverde dienst van het Rode Kruis. waarbij vluchtelingen worden herenigd. Op 3 april zijn in totaal 25 personen geholpen.

Regionaal beeld

Op dit moment worden rond de 650 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Daarnaast worden er dagelijks vluchtelingen tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang in gemeente Wormerland. Vanuit de crisisnoodopvang worden de vluchtelingen snel verplaatst naar een noodopvanglocatie. Op dit moment wordt de locatie vooral gebruikt als zogenaamde ‘hub’ om personen kort op te vangen (24-72 uur), en vervolgens in de regio of buurregio’s onder te brengen.

Onderstaande afbeelding laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.