Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 13 mei 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 13 mei 2022

vrijdag 13 mei 2022 om 12:08
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 13 mei 2022 om 15:31

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn bijna 5,98 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Vorige week waren dit er nog 5,6 miljoen. Nog steeds wordt het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen opvangen in Polen (3,2 miljoen). In Nederland verblijven op dit moment 55.750 vluchtelingen uit Oekraïne (vorige week: 51.760). Deze cijfers bevatten de vluchtelingen die een BRP-registratie (Basisregistratie Personen) bij een gemeente. 

Het gewapend conflict is verschoven naar het Oosten van Oekraïne, de regio Donbas. De gevolgen hiervan op de vluchtelingenstroom is nog onduidelijk. Daarnaast is het Westen van Oekraïne is nog onveilig door raketaanvallen.

Regionaal beeld

Op dit moment worden ongeveer 664 vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Daarnaast worden er ook Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen en de crisisnoodopvang in Wormer. Deze plekken worden niet meegenomen in de realisatie van 2.000 plekken voor de regio. Het gaat om ongeveer 656 vluchtelingen bij gastgezinnen en 41 vluchtelingen in de crisisnoodvang. In de crisisnoodopvang zijn in totaal 160 bedden beschikbaar om mensen kort op te vangen.

De afbeelding onderaan dit bericht laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.