Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 15 april 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 15 april 2022

vrijdag 15 april 2022 om 13:19
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 22 april 2022 om 13:53

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Het realiseren van de (crisis)noodopvangplekken stagneert in een aantal regio's. Het blijkt dat het realiseren van het aantal duurzame opvangplekken meer tijd kost dan in het begin. Dit komt onder andere door een tekort aan bouw- en verbouwmaterialen. De Realisatie van Nationale Noodopvang Organisatie (NOO) concurreert met algemene woningnood en de opvang van vluchtelingen uit andere landen. Daarnaast zijn er een aantal uitdagingen bij het opvangen van vluchtelingen. Hierdoor kunnen de beschikbare plaatsen niet altijd optimaal benut worden. Bijvoorbeeld door gezinssamenstellingen, privacy, huisdieren en ziekte.

Regionaal beeld

Op dit moment worden rond de 660 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Daarnaast worden er dagelijks vluchtelingen tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang in gemeente Wormerland. Vanuit de crisisnoodopvang worden de vluchtelingen snel verplaatst naar een noodopvanglocatie. De locatie wordt vooral gebruikt als zogenaamde ‘hub’ om personen kort op te vangen (24-72 uur), en vervolgens in de regio of buurregio’s onder te brengen.

Opvang gastgezinnen

Daarnaast worden er op dit moment ongeveer 600 Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen opgevangen. Deze cijfers zijn nog niet volledig en bevatten alleen de gastgezinnen waarvan de Oekraïense vluchtelingen zijn geregistreerd in het BRP (Basisregistratie Personen) van de gemeenten. Daarnaast worden deze plekken niet meegenomen in de realisatie van de 2000 plekken in onze eigen regio.

Overzicht 

Onderstaande afbeelding laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.