Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 17 juni 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 17 juni 2022

vrijdag 17 juni 2022 om 13:16
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: donderdag 30 juni 2022 om 16:59

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn meer dan 7,51 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Vorige week waren dit er 7,27 miljoen. Nederland verblijven op dit moment 65.090 vluchtelingen uit Oekraïne (vorige week: 63.750). Deze cijfers bevatten de vluchtelingen die een BRP-registratie (Basisregistratie Personen) bij een gemeente. 

Regionaal beeld

Deze week kunnen we geen cijferoverzicht geven van de opvang in onze regio vanwege een technische storing. 

Sluiting regionale crisisnoodopvang per 15 juli

Op dit moment doet de sporthal Wormer aan de Spatterstraat dienst als crisisnoodopvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Sinds begin maart van dit jaar zijn er op deze locatie meer dan 4.000 personen opgevangen en doorgeplaatst naar een woonlocatie voor langere termijn. Door ontzettend veel mensen is een wezenlijke bijdrage geleverd om het goed kunnen functioneren van deze crisisnoodopvanglocatie mogelijk te maken. Door als school of vereniging ruimte te maken, als tolk of als hulpverlener invulling te geven aan werkzaamheden. Met elkaar is gezorgd voor een goed draaiende locatie waar mensen een warm en veilig eerste ontvangst ontvingen. Een enorme prestatie! Op 12 juli sluit de crisisnoodopvanglocatie aan de Spatterstraat. De sporthal krijgt zo voor het nieuwe school- en sportseizoen zijn oorspronkelijke functie weer terug.

Op dit moment is er geen directe noodzaak meer voor een nieuwe regionale crisisnoodopvanglocatie in Zaanstreek-Waterland. Landelijk wordt er gekeken naar een centrale crisisnoodopvanglocatie in de jaarbeurs in Utrecht.

Wel wordt er gekeken naar een crisisnoodopvang voor de opvang van in ieder geval 150 asielzoekers. Hiermee ondersteunen we het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. We zijn in gesprek met de gemeenten van Zaanstreek-Waterland om te bepalen welke sporthal in welke gemeente hiervoor beschikbaar gesteld kan worden.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.