Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 22 april 2022

Opvang Oekraïense vluchtelingen Zaanstreek-Waterland: 22 april 2022

vrijdag 22 april 2022 om 13:27
Ondersteuning voor Oekraïne
Laatste update: vrijdag 6 mei 2022 om 14:44

We merken dat er vragen leven over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze regio. Daarom geven wij wekelijks een update over de ontwikkelingen, het aantal plekken en andere zaken die spelen.

Landelijk beeld

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne zijn bijna 5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen (2,8 miljoen) wordt opgevangen in Polen. In Nederland verblijven op dit moment 42.440 vluchtelingen uit Oekraïne. Deze cijfers bevatten alleen de vluchtelingen die geregistreerd zijn in het BRP (Basisregistratie Personen) van de gemeenten. Het aantal vluchtelingen dat met de trein reist lijkt te stabiliseren. De grootste groep vluchtelingen zijn vrouwen tussen de 18 en 50 jaar en kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Het Rode Kruis laat weten op dit moment een tweede golf Oekraïense vluchtelingen te zien die minder zelfredzaam zijn. Daarnaast ziet de hulporganisatie de volgende ontwikkelingen:

  • Minder huisdieren;
  • Minder vluchtelingen met de auto;
  • Minder Engelssprekenden;
  • Meer kinderen;
  • Meer behoefte aan informatie;
  • Meer vluchtelingen die 's avonds aankomen en de volgende dag per trein doorreizen naar het buitenland of een andere bestemming in Nederland.

Regionaal beeld

Op dit moment worden rond de 770 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio Zaanstreek-Waterland. Sporthal Wormer fungeert als hub-locatie voor de hele regio, en bedient ook andere regio’s in Nederland. Vluchtelingen kunnen hier 24/7 worden opgevangen. Na een nacht rust worden zij geregistreerd en gekoppeld aan een opvanglocatie voor langere termijn. Op deze manier hebben al ruim 2500 vluchtelingen een opvangplek gevonden via de crisisnoodopvang in Wormer.

Onderstaande afbeelding laat een overzicht zien van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze cijfers zijn een momentopname.

Klik hier voor meer informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.