Partners Young Fire & Rescue Team ondertekenen convenant

woensdag 25 september 2019 om 15:57
Laatste update: woensdag 25 september 2019 om 17:40

Volendam, woensdag 25 september 2019 - Vandaag hebben alle bij het Young Fire & Rescue Team betrokken partners het convenant Young Fire & Rescue Team ondertekend. Het convenant bevat concrete afspraken met betrekking tot verantwoordelijkheden en bevoegdheden rondom het multidisciplinaire jeugdteam.

Hilda Raasing, Algemeen directeur/Regionaal commandant Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland: “Het Young Fire & Rescue Team is een kweekvijver voor toekomstige hulpverleners en maatschappelijk betrokken jeugd. Jeugd die écht iets voor een ander over heeft. Het is mooi om te zien hoe alle betrokkenen zich met bevlogenheid en enthousiasme inzetten om van het Young Fire & Rescue Team een succes te maken. Met de ondertekening van dit convenant onderstrepen we dit succes.”

Lieke Sievers, burgemeester Edam-Volendam: “Het is uniek in Nederland dat verschillende organisaties binnen het domein hulpverlening en veiligheid gezamenlijk een meerjarig trainingsprogramma specifiek voor een vast team jongeren hebben ontwikkeld. Het Young Fire & Rescue Team maakt jongeren bekend met veel aspecten van veiligheid en geoefend in hulpvaardigheid. Al heel snel halen de jongeren bijvoorbeeld een EHBO-diploma, krijgen gevarieerde instructie en training, en leren samen te werken. Ook vergroot deelname aan het Young Fire & Rescue Team de kans om als vrijwilliger of beroepsmedewerker door te stromen naar één van de van de betrokken organisaties. Tegelijkertijd ontstaat door het Young Fire & Rescue Team een betere bekendheid van elkaars taken en mogelijkheden onderling bij deze organisaties. Het is nu zaak om de basis onder Young Fire & Rescue Team verder te verstevigen. De ondertekening van dit convenant levert daar een belangrijke bijdrage aan”.

Innovatief, divers en breed georiënteerd

Het Young Fire & Rescue Team is een innovatief, divers en breed georiënteerd jeugdhulpverlenings-team. Jongeren leren niet alleen ‘alles’ over het brandweervak, maar ook over de taken van andere hulpdiensten, zoals de reddingsbrigade, het Rode Kruis, het KNRM Reddingstation Marken en Gelieerd Reddingstation Warder, het ministerie van Defensie en de politie. Ook maken de jongeren kennis met een aantal taken van de gemeente en leren zij wat ‘maatschappelijk burgerschap’ inhoudt. Zo maken jongeren op een leuke en praktische wijze kennis met hulpverlening binnen de brede kaders van het hulpverlenings- en veiligheidsdomein.

Partners

De pilot Young Fire & Rescue Team is opgezet door Brandweer Zaanstreek-Waterland (onderdeel van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland), gemeenten in het Markermeergebied (Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland), Politie Basisteam Purmerend, KNRM Reddingstation Marken, KNRM gelieerd Reddingsstation Warder, Reddingsbrigade Zaanstad, Ministerie van Defensie en Rode Kruis District Zaanstreek-Waterland.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.