Proef burgerhulpverlening Westzaan van start

donderdag 7 maart 2019 om 15:10
Laatste update: woensdag 20 maart 2019 om 13:44

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland organiseert samen met vrijwilligersorganisatie Stan een uniek proefproject Burgerhulpverlening voor de senioren van wooncomplex Lambert Melisz in Westzaan.

De veelal verminderd zelfredzame bewoners van Lambert Melisz zijn in eerste instantie op zichzelf aangewezen. Daarom is het belangrijk dat er mensen in de buurt zijn die in de eerste minuten bij een calamiteit hulp kunnen verlenen. Bijvoorbeeld het begeleiden van bewoners naar een veilige plek. Inmiddels hebben zich veertien omwonenden en bewoners van Lambert Melisz aangemeld als burgerhulpverlener.

Opkomstoefening

Woensdag 6 maart 2019 vond er voor hen een opkomstoefening plaats. Om 19:00 uur werden de burgerhulpverleners gealarmeerd via het oproepsysteem van Stan Alert. Tien hulpverleners meldden zich vervolgens bij Lambert Melisz. Binnenkort vindt er ook een ontruimingsoefening plaats. De burgerhulpverleners oefenen dan samen met de bewoners en brandweerpost Assendelft.

Interesse?

We zoeken nog meer burgerhulpverleners. Heb je familie, vrienden of woon jezelf in een straal van ongeveer 500 meter rond wooncomplex Lambert Melisz in Westzaan en zijn zij of jijzelf bereid te helpen? Meld je dan aan voor dit proefproject via info@vrzw.nl t.a.v. Erik Ablij, onder vermelding van: Proef Burgerhulpverleners.

Over Stan

Stan maakt het mogelijk mensen te alarmeren bij een noodsituatie. Stan levert bijvoorbeeld de techniek voor het oproepsysteem en app HartslagNu waarbij burgerhulpverleners opgeroepen worden om te helpen bij een hartstilstand om te starten met reanimeren. Daarnaast alarmeert Stan burgerhulpverleners (via de app Stan Alert) bij andere calamiteiten. Meer informatie over Stan Alert vind je op www.stanalert.nl.
 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.