Regio Zaanstreek-Waterland naar risiconiveau ernstig

maandag 12 oktober 2020 om 13:08
Laatste update: maandag 12 oktober 2020 om 13:11

De minister van VWS heeft regio Zaanstreek-Waterland ingedeeld in het risiconiveau ‘ernstig’. Steeds meer inwoners in onze regio zijn besmet met het coronavirus en besmetten anderen weer en zo nam het aantal besmettingen de afgelopen week heel snel toe.

Als regio horen we inmiddels in de top 6 van meeste besmettingen in dit land; Nederland staat ook in de top van besmettingen in Europa. Sommige mensen hebben lichte klachten, maar er zijn ook mensen die er heel erg ziek van zijn. Dat betekent dat ook de ziekenhuizen steeds meer druk ervaren om iedereen de zorg te kunnen blijven bieden die zij nodig hebben.

 

Sinds 29 september gelden er extra maatregelen. Dat zijn hele zware besluiten. Want we willen alles op alles zetten om onze reguliere medische zorg, maar ook de coronazorg beheersbaar te houden. Maar tegelijkertijd willen we ook dat het gewone leven en de economie zoveel mogelijk gewoon kan doorgaan. Het effect van deze aangescherpte maatregelen is niet direct zichtbaar. Daarom moeten we geduld hebben en wachten we nu met nog strengere maatregelen. De stijgende cijfers en de verandering van risiconiveau zijn wél een wake-up call die ons duidelijk maken dat we ons aan de maatregelen moeten houden om de stijgende lijn te stoppen. De komende week moet duidelijk worden of de maatregelen werken en de forse groei stopzet. We zien al veel mensen die zich aan de nieuwe maatregelen en adviezen houden. Helpt u ook mee om te voorkomen dat er nieuwe maatregelen nodig zijn? Houd u aan de maatregelen: houd 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, verminder contactmomenten, was vaak je handen, heb je klachten, blijf thuis en draag een mondkapje in publieke ruimtes zoals winkels en openbare gebouwen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.