Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022

donderdag 28 april 2022 om 13:18
Rookmelder
Laatste update: maandag 2 mei 2022 om 09:22

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen op elke woonetage. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook.

Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?

Rookmelders redden levens. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Deze rook heeft veel giftige gassen. Hierdoor raak je in een diepe bewusteloosheid, vaak al binnen een paar minuten! En wist je dat als je slaapt, je niets ruikt? Je neus werkt dan niet, maar je oren werken nog wel!

Stel de wasdroger maakt kortsluiting. Er ontstaat brand. Van de rooklucht word je niet wakker, maar het geluid van je rookmelder wel! Rookmelders zijn daarom van levensbelang, en niet alleen als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten.

VR Experience

Zelf ervaren hoe belangrijk het is om een rookmelder in huis te hebben? Bezoek dan onze Brandweer VR Experience container. De Brandweer VR Experience is een unieke virtual reality (VR) beleving in 360°. Je leert hoe je brand voorkomt en ervaart wat je moet doen als er brand uitbreekt. Je vindt ons op de volgend evenementen:

 • 8 mei op de Moederdagbraderie in Oostzaan
 • 26 mei op de open dag van brandweerpost Midden Beemster
 • 3 en 4 juni op de veiligheidsmarkt van Brandweer Amsterdam-Amstelland, kazerne Osdorp
 • 26 juni op de open dag van brandweerpost Castricum

Je kunt de brandweer VR Experience ook thuis ervaren. De Brandweer VR Experience app is namelijk verkrijgbaar in de Google Play Store (Android) en App Store (iOS). Het enige wat je nodig hebt is de app, een smartphone en een VR cardboard bril. Deze brillen zijn verkrijgbaar in diverse winkels. Geen VR-bril? Geen probleem. Je kan de experience in ‘2D modus’ ervaren.

Wat is de beste plek voor je rookmelder?

Hang tenminste rookmelders in de hal en op de overloop. Door deze ruimtes vlucht je bij brand. Nog beter is het om ook rookmelders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je de beste veiligheid, hang dan rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Zo zorg je ervoor dat brand snel wordt ontdekt en jij voldoende tijd hebt om je huis veilig te verlaten.

Ophangen is tegenwoordig supermakkelijk bijvoorbeeld door twee ronde sterke magneten (zelfklevend) te gebruiken of dubbelzijdig tape.

In ieder geval (wordt de wettelijke plicht):

 • Op elke verdieping tegen het plafond;
 • Minimaal 50 cm van een muur of hoek en vanuit de nok van het huis;
 • In de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen.

Voor nog meer veiligheid:

 • In iedere slaapkamer;
 • In de woonkamer of een andere ruimte waar je veel bent;
 • In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de badkamer is);
 • In de keuken adviseren wij de rookmelder zodanig te plaatsen dat hij niet direct in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser hangt. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder
 • In iedere ruimte waar je elektrische apparaten oplaadt (telefoons, tablets, e-bikes, hoverboards, ...).

Plaats de rookmelder niet:

 • in een badkamer, bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming, op tochtige plekken.

Welke rookmelder kies ik?

Er zijn tegenwoordig een hele rist modellen en opties aan rookmelders. Je zou dus niet de eerste en niet de laatste zijn die door het bos de bomen niet meer kan zien!

Rookmelders werken allemaal hetzelfde. In iedere rookmelder zit een kamer, met daarin een lampje en een spiegeltje. Het lampje zendt een signaal naar het spiegeltje, als dit signaal doorbroken wordt door rook, gaat de melder af. Een goed functionerende rookmelder geeft een waarschuwingstoon van 85 dB (decibel) of harder.

Denk voor het kopen van een rookmelder goed na over jouw situatie. Hoe groot is jouw huis? En je budget? Wil je ook een app of SMS ontvangen als er rook wordt ontdekt in huis? Het is allemaal mogelijk. Er zijn ook rookmelders die je aan elkaar kunt koppelen zodat ze allemaal afgaan als de eerste bij brand gaat piepen. En voor doven en slechthorenden bestaan er speciale attributen om te koppelen aan rookmelders.

Belangrijk is in elk geval dat het apparaat voldoet aan de wettelijke eisen: NEN-14604. Daarnaast is het slim om een rookmelder te kiezen die 10 jaar meegaat. Dan hoef je niet ieder jaar de batterijen te vervangen.

Kan je zelf geen rookmelder plaatsen?

Schakel dan het rookmelderteam in. Het Rookmelderteam van de Nederlandse Brandwonden Stichting bestaat uit meer dan 2.500 vrijwilligers die door de Brandweer zijn getraind in het plaatsen van rookmelders. Overal in Nederland staan zij voor je klaar en plaatsen zij kosteloos jouw rookmelders als je dit zelf niet meer kunt. Ook bespreken zij hoe je bij brand veilig kunt vluchten. Meer informatie vind je via hier: Rookmelderteam - Nederlandse Brandwonden Stichting

Hoe zit het met onderhoud en testen?

Om te voorkomen dat je rookmelder thuis onnodig afgaat, maar wél afgaat op het moment dat er echt wat aan de hand is, is het belangrijk dat je je rookmelder schoon houdt en regelmatig test.

Als er teveel stof in je rookmelder zit doet hij het namelijk niet meer goed. Maak je rookmelders daarom af en toe stofvrij met de stofzuiger of een licht vochtig doekje.

Test elke maand of je rookmelder(s) nog werk(en)t. In de meeste gevallen zit er een testknop op de rookmelder. Je kunt het beste een vast moment prikken om de rookmelder te testen. Wij adviseren dat te doen elke eerste maandag van de maand. Dan gaan ook de sirenes in je omgeving af.

De losse batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: schrijf de plaatsingsdatum op de batterij. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Er zijn ook rookmelders te koop waarvan de batterij vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. Daarna is de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd. Vervang dan ook de hele rookmelder.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie: rookmelders.nl

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.