Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Sirenes loeien op maandag 4 april

vrijdag 1 april 2022 om 16:28
Sirenetest
Laatste update: dinsdag 5 april 2022 om 16:23

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. De maandelijkse test wordt deze keer ook in het Engels, Oekraïens en Russisch aangekondigd, zodat Oekraïense vluchtelingen niet opschrikken als de sirenes op maandag 4 april loeien.

Vang je vluchtelingen op bij jou thuis? Of werk je (als vrijwilliger) in een opvanglocatie? Leg dan uit dat het om een test van het luchtalarm gaat en dat mesen niets hoeven te doen. Er is een uitleg beschikbaar in meerdere talen.

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere keren achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen die buiten zijn moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Hoor je de testsirene niet?

De sirene is bedoeld om mensen die buiten zijn te waarschuwen om naar binnen te gaan, in verband met een dreiging. Als je binnen in een gebouw was, is het mogelijk dat je de sirene niet of niet goed hoort. Binnen kan het geluid negatief beïnvloed worden door omgevingsgeluiden waardoor de dekking niet gegarandeerd is. Daarom is de sirene niet de enige manier om te waarschuwen, maar alarmeren we bij dreiging ook via sociale media, televisiezenders, websites en NL-Alert.

Ben je buiten, en hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet? Maak dan een melding via dit formulier.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.