Advies: verwijder direct app NL-Alert wegens datalek

donderdag 7 mei 2020 om 12:21
Laatste update: donderdag 7 mei 2020 om 12:53

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft eind april melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een datalek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Het ministerie adviseert iedere gebruiker om de app te verwijderen van de telefoon. 

Verwijder app NL-Alert of installeer update
Intussen hebben circa 58.000 gebruikers deze extra informatie-app NL-Alert gedownload. Alle gebruikers van de app zijn op verschillende manieren geïnformeerd over het datalek, waarbij het advies is gegeven om de app te verwijderen. Het verwijderen van de aanvullende app heeft geen gevolgen voor het ontvangen van alarmberichten van NL-Alert zelf, want het is een heel ander systeem. Voor mensen die de app niet hebben verwijderd is een update beschikbaar die – na installatie op het toestel van de gebruiker – het datalek dicht. Uit cijfers blijkt het overgrote deel van de gebruikers de app inmiddels verwijderd of geüpdatet heeft.

Datalek
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat nader onderzoek wordt gedaan naar de omvang van het datalek in de aanvullende app en hoe het heeft kunnen ontstaan. Om naast alarmberichten van NL-Alert aanvullende informatiediensten via de app te kunnen leveren, bijvoorbeeld met pushberichten, moeten op dat moment locatiegegevens worden verzameld van de gebruikers die zich dan in een getroffen gebied begeven. Er zijn echter ook locatiegegevens en mogelijk andere persoonsgegevens, zoals informatie over het besturingssysteem en andere geïnstalleerde apps, bij een externe notificatiedienst terecht gekomen zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven. Deze externe dienst is verzocht het verzamelen van data via de app per direct te staken en de al verzamelde data te vernietigen.

Kwetsbaarheid app NL-Alert
Bij een noodsituatie in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameborden en vertrekborden in stationshallen. De app NL-Alert is een waardevolle aanvulling op het algemene NL-Alert alarmmiddel van de overheid. En kan sinds begin maart worden gedownload door gebruikers van een Android- of iOS-toestel voor aanvullende informatiediensten.

Meer weten? 
Zie voor meer informatie de website van NL-Alert of VrZW
 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.