Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Oekraïne

Vlag Oekraïne

Op 24 februari 2022 vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Misschien maak je je zorgen en heb je vragen over wat dit voor jou betekent. Heeft het impact op jouw veiligheid? Of wat kun je doen voor de Oekraïense vluchtelingen?

Er zijn volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) momenteel geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen ten aanzien van Nederland. Wel volgen de ontwikkelingen in het conflict elkaar snel op. Op Rijksoverheid.nl vind je altijd de meest actuele informatie.

Nieuwsberichten

30 juni 2022

De crisisnoodopvanglocatie aan de Spatterstraat in Wormer wordt per 12 juli gesloten. Vanaf dat moment krijgt de sporthal zijn oorspronkelijke functie terug. Inwoners, scholen en verenigingen kunnen…

17 juni 2022

Sinds vrijdagavond 17 juni 2022 krijgen 26 asielzoekers noodopvang aangeboden in Wormer, gemeente Wormerland. Het Rijk heeft met een noodkreet aan de veiligheidsregio’s gevraagd om noodopvangplekken.…

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan de meest actuele informatie?

Op Rijksoverheid.nl vind je altijd de meest actuele informatie over de Russische inval in Oekraïne.

Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor onze nationale veiligheid?

Op de website van de NCTV kun je meer lezen over wat de oorlog in Oekraïne betekent voor onze nationale veiligheid: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Waarom worden er Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio?

Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel Oekraïeners hun land. Een deel van deze vluchtelingen reist door Europa, onder meer naar Nederland. Daarom heeft het Rijk aan alle Veiligheidsregio’s in Nederland (25) verzocht om opvang te regelen voor 2.371 vluchtelingen uit Oekraïne.

Hoe kan ik vluchtelingen uit Oekraïne helpen?

Op dit moment worden veel hartverwarmende initiatieven gestart om hulp te bieden aan Oekraïners. Misschien wil je spullen doneren of een mogelijke opvangplek aanbieden? De website RefugeeHelp is ingericht als centraal informatieplatform. Hier vind je een overzicht van hoe jij op dit moment iets kan betekenen voor Oekraïense vluchtelingen.

Ook de gemeenten in onze regio verzamelen verschillende lokale initiatieven voor het aanbieden van hulp. Wil je specifiek weten welke initiatieven er in jouw gemeente worden gestart? Kijk dan op de website van de desbetreffende gemeente:

Waar kunnen Oekraïense vluchtelingen met gezondheidsklachten terecht?

Voor de gezondheidszorg van vluchtelingen uit Oekraïne wordt samengewerkt met online huisartsenpraktijk Arene. Online als het kan, naar de arts als het moet

  • Zorg overdag maandag t/m vrijdag 8.00 -17.00 uur
  • Dit gaat via de (digitale) huisartsenpraktijk Arene: via hun app of website. Als het nodig is wordt er door Arene via HZW een lokale huisarts ingeschakeld.
  • Arene is dus het eerste aanspreekpunt over alle zorgvragen.

Contact met Arene kan via:

Contact via de app of de website heeft de voorkeur. De patiënt kan dan zelf veel informatie invullen. Zowel de app als de website zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.

Voor de registratie is o.a. nodig:

  • Voor de registratie van patiëntendossiers en het goed kunnen doorverwijzen is het gebruik van het BSN belangrijk. Zorg dat je dit nummer bij de hand heeft. Als de patiënt nog geen BSN heeft, kan ingeschreven worden op naam, geboortedatum en adresgegevens.

Spoedeisende huisartsenzorg (avond, nacht, weekend en feestdagen)

  • Je belt de huisartsenpost voor dringende klachten die echt niet kunnen wachten
  • Huisartsenpost in Purmerend: 0299313233.
  • Huisartsenpost in Zaandam: 0756533000.

Er moet altijd gebeld worden. Vaak is een advies aan de telefoon voldoende. Soms is het noodzakelijk om naar de Huisartsenpost toe te komen. We maken dan een afspraak. Een enkele keer wordt er besloten dat de huisarts bij de patiënt langs komt. Dit hangt af van de medische situatie.

Levensbedreigende situatie
U belt 112 als u met spoed politie, brandweer of ambulance nodig hebt. Een ambulance kan nodig zijn als u denkt dat iemand in levensgevaar is. Bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of een andere levensbedreigende situatie. Je belt de huisartsenpost voor dringende klachten die echt niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Zorgkosten
De zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, wordt volledig vergoed via de ‘subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden’. Het gaat om zorg uit het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering. Een vluchteling hoeft dus zelf niks bij te dragen aan noodzakelijke zorg.

Zorgverzekering
Heeft een vluchteling werk gevonden in Nederland of is er succesvol asiel aangevraagd? Dan ben je in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Lees hierover meer op de website van RefugeeHelp onder ‘gezondheidszorg’.

Particulier gastgezin
Is iemand al ingeschreven bij een huisarts via het gastgezin? Dan kan je hier terecht voor huisartsenzorg. Zo niet, dan kan je contact opnemen met de digitale huisartsenpraktijk Arene.

Medicijnen
In Nederland kan alleen een (huis)arts medicijnen voorschrijven. Zie voor meer informatie bij ‘huisarts’ en ‘huisarts vinden’.

Apotheek
Voor de meeste medicijnen heb je een recept van een dokter nodig, ook voor anticonceptie. Met het recept ga je naar de apotheek. De apotheek geeft je de medicijnen die op het recept vermeld staan. Sommige medicijnen, bijvoorbeeld pijnstillers, kan je zonder recept bij een drogist kopen.

Drogist
Een winkel waarin middelen voor lichaamsverzorging, middelen voor de gezondheid (waaronder slechts in beperkte mate medicijnen) en bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen worden verkocht.

Zwangerschap
Ben je zwanger? Meld je dan bij een verloskundige. De verloskundige helpt en adviseert tijdens de zwangerschap. Deze kan je ook verwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis, als dat nodig is. Vraag bij de opvanglocatie of het gastgezin naar een verloskundige in de buurt. Via internet kan je ook zoeken naar een verloskundige naar keuze.

Hoe bereid ik mij voor op een mogelijke noodsituatie?

Door de Russische inval in Oekraïne denken mensen meer na over hoe ze zich kunnen voorbereiden op noodsituaties. Bijvoorbeeld als er uitval is van stroom, water of internet. Of een cyberaanval of overstroming. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op een mogelijke noodsituatie. Op crisis.nl vind je tips voor wat je kunt doen. 

Ook op de site EHBJ (ontwikkeld door Veiligheidsregio Groningen) vind je hierover veel informatie. Want tijdens een ramp of crisis zijn de hulpdiensten er niet (direct) en zijn mensen op zichzelf en op elkaar aangewezen. Als je weet wat je moet doen, bescherm je jezelf en anderen. 

 

Naar boven

Handige links

Hoe is de zorg geregeld?

Bovenstaande video's zijn gemaakt door regio Rijnmond.
 

Hoe is het in mijn eigen gemeente geregeld?

Edam-Volendam

Landsmeer

Oostzaan

Purmerend

Waterland

Wormerland

Zaanstad

Huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen

Arene app: Huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.