Waar vind ik altijd de meest actuele informatie over de oorlog in Oekraïne?
Op Rijksoverheid.nl vind je altijd de meest actuele informatie over de Russische inval in Oekraïne.
Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor onze nationale veiligheid?
Op de website van de NCTV kun je meer lezen over wat de oorlog in Oekraïne betekent voor onze nationale veiligheid: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
Waarom worden er Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de regio?
Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel Oekraïeners hun land. Een deel van deze vluchtelingen reist door Europa, onder meer naar Nederland. Daarom heeft het Rijk aan alle Veiligheidsregio’s in Nederland (25) verzocht om opvang te regelen voor 2000 vluchtelingen uit Oekraïne.
Hoe kan ik vluchtelingen uit Oekraïne helpen?
Op dit moment worden veel hartverwarmende initiatieven gestart om hulp te bieden aan Oekraïners. Misschien wil je spullen doneren of een mogelijke opvangplek aanbieden? De website RefugeeHelp is ingericht als centraal informatieplatform. Hier vind je een overzicht van hoe jij op dit moment iets kan betekenen voor Oekraïense vluchtelingen.
Ook de gemeenten in onze regio verzamelen verschillende lokale initiatieven voor het aanbieden van hulp. Wil je specifiek weten welke initiatieven er in jouw gemeente worden gestart? Kijk dan op de website van de desbetreffende gemeente:
Ik wil (een) vluchteling(en) opvangen. Waar moet ik rekening meehouden?
Het platform RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
De Rijksoverheid heeft in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB een handreiking opgesteld voor gastgezinnen die vluchtelingen willen opvangen. Deze informatie richt zich onder andere op hoe een opvangplek kan worden aangeboden, waar op gelet moet worden en welke voorzieningen voor de gast(en) beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. Deze handreiking vind je hier.
Waar kan ik terecht met vragen?
Ken jij slachtoffers van het conflict in Oekraïne die in Nederland verblijven en hulp nodig hebben? Of wil je zelf graag mensen uit Oekraïne helpen en heb je daar vragen over? Op het platform RefugeeHelp vinden Oekraïense vluchtelingen meer informatie over hun verblijf in Nederland. Bijvoorbeeld over waar ze terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.
Oekraïners kunnen ook contact opnemen via de speciale Rode Kruis Informatielijn. Stuur via WhatsApp een (voice-)bericht naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels.
Hoe bereid ik mij voor op een mogelijke noodsituatie?
Door de Russische inval in Oekraïne denken mensen meer na over hoe ze zich kunnen voorbereiden op noodsituaties. Bijvoorbeeld als er uitval is van stroom, water of internet. Of een cyberaanval of overstroming. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op een mogelijke noodsituatie. Op crisis.nl vind je tips voor wat je kunt doen.
Ook op de site EHBJ (ontwikkeld door Veiligheidsregio Groningen) vind je hierover veel informatie. Want tijdens een ramp of crisis zijn de hulpdiensten er niet (direct) en zijn mensen op zichzelf en op elkaar aangewezen. Als je weet wat je moet doen, bescherm je jezelf en anderen.
To top