Wat te doen bij NL-Alert

Bij een ramp bij jou in de buurt, wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je ontvangt een bericht op je mobiel waarin staat wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer. Als je een NL-Alert ontvangt, informeer dan ook de mensen in jouw directe omgeving. Zo weten zij ook wat ze moeten doen.
 

Waarom ontvang ik een NL-Alert?

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Wat moet ik doen als ik NL-Alert ontvang?

In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Volg het advies op en deel het bericht ook met anderen in je omgeving.  Kijk als je een NL-Alert ontvangt ook altijd in de informatiebron waar het bericht naar verwijst.

Ik was in het getroffen gebied maar heb geen NL-Alert ontvangen. Hoe kan dat?

Misschien is je telefoon nog niet ingesteld op NL-Alert. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar www.nl-alert.nl en stel je mobiel in.

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je een NL-Alert bericht niet hebt ontvangen of later hebt ontvangen dan een ander. Bijvoorbeeld omdat je telefoon uit stond, omdat je op dat moment slecht bereik had of omdat je in gesprek was. Ook kan het zijn dat je op dat moment via 2G of 3G internet gebruikte om een app te downloaden of een video te kijken.

Ik heb een NL-Alert ontvangen buiten het gebied van de noodsituatie. Hoe kan dat?

Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de mobiele providers. Deze zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Kijk daarom als je een NL-Alert ontvangt altijd naar de informatiebron waar het bericht naar verwijst.
 

Waarom ontvang ik meerdere keren hetzelfde NL-Alert bericht?

NL-Alert wordt gedurende een periode via meerdere kanalen uitgezonden. Als je telefoon tijdens het uitzenden van een NL-Alert contact maakt met verschillende zendmasten kan het zijn dat je het bericht meerdere malen ontvangt.

Ik heb een NL-Alert ontvangen. Waar vind ik meer informatie?

In het NL-Alert bericht staat een link naar meer informatie. Houd deze website en de lokale (social) media in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Krijg ik ook een NL-Alert als het gevaar is geweken?

De veiligheidsregio stuurt een NL-Alert als het gevaar is geweken en het advies niet langer hoeft te worden opgevolgd.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.