Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Interview met collega Koen over het werk, Coming Out Day, diversiteit en inclusiviteit

Interview met collega Koen over het werk, Coming Out Day, diversiteit en inclusiviteit

woensdag 11 oktober 2023 om 14:00
Koen
Laatste update: woensdag 11 oktober 2023 om 13:48

Vandaag is het Coming Out Day. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het uit de kast komen oftewel de coming-out. Wij gaan hierover in gesprek met collega Koen.

Hoi Koen, wil je jezelf voorstellen?

“Mijn naam is Koen Hollander. Ik ben 26 jaar. Ik woon in Alkmaar, Oudorp. En ik werk als functioneel beheerder bij VrZW. Daarnaast studeer ik ook nog Bedrijfskunde en Informatica.”

Kan je iets vertellen over jouw functie als functioneel beheerder?

“Ik ben verantwoordelijk voor softwarepakketten zoals ons intranet, het personeelssysteem en onze website. Ik zorg ervoor dat iedereen met de software kan werken. De ene dag schakel ik veel met softwarebedrijven, de andere dag help ik de eindgebruikers en soms ben ik de schakel tussen de softwarebedrijven en onze ICT-afdeling. Die afwisseling vind ik erg leuk.”

Heb je altijd voor een veiligheidsregio willen werken?

“Nee, het kwam eigenlijk op een heel apart moment in mijn leven op mijn pad. Na mijn mbo-opleiding ben ik gaan werken voor een consultancybedrijf. Maar nadat ik daar ongeveer een halfjaar werkte, raakte ik overspannen. In mijn persoonlijke leven heb ik toen namelijk een hele vervelende ervaring gehad. Ik ben aangerand. Dat heeft heel veel met mij gedaan. Tot op de dag van vandaag zorg ik er nog steeds voor dat iemand altijd weet waar ik ben. En ik houd mijn telefoon in mijn hand als ik met iemand in contact ben die ik niet ken. Maar uiteindelijk heeft het me ook sterker gemaakt.

Nadat ik er een halfjaar uit had gelegen, ging ik opzoek naar iets anders. Ik mocht wel terugkomen bij mijn oude werkgever, maar ik wilde graag ergens met een schone lei beginnen. Via een vacaturewebsite kwam ik de vacature bij VrZW tegen. Het leek mij leuk om voor een grotere organisatie te werken met een breder maatschappelijk doel. Dus ik dacht: een ICT-functie, een leuke werkgever; waarom niet? Dezelfde dag na mijn sollicitatie werd ik gelijk opgebeld dat ik het was geworden. Dus eigenlijk heb ik door veel ongeluk, wel een leuke werkgever gevonden.”

Wat betekent Coming Out Day voor jou?

“Coming Out Day betekent voor mij teleurstelling. Ik vind het namelijk heel erg teleurstellend dat er een speciale dag nodig is om mensen te steunen uit de kast te komen. Het is teleurstellend dat er mensen zijn die niet uit de kast durven te komen. Het is teleurstellend dat ze negatief worden bejegend zodra dit ze dit wel doen of dat vrienden en/of familie ze laten vallen.”

Heb je dit zelf ook meegemaakt?

“Nee, gelukkig niet. Mijn ouders vonden het zelfs leuk. Mijn moeder zei dat ze het al aan zag komen.

Toen ik daarna voor mijn klas (op school) uit de kast kwam, ervaarde ik hetzelfde. Iedereen verwachtte het wel en niemand reageerde negatief. De persoon van wie ik de meeste weerstand verwachte, ging er het beste mee om. Al met al ben ik heel blij dat dit voor mij zo is gegaan.

Ik ben een tijd betrokken geweest bij Stichting Kastmaatje. Daar heb ik veel verhalen gehoord van mensen die niet uit de kast durven te komen. Deze stichting was een soort makelaar tussen mensen die al uit de kast zijn en jongeren die er nog inzitten. Hierdoor hielpen we jongeren uit de kast te komen. Of we boden luisterend als iemand (nog) niet uit de kast wil komen. Helaas is de stichting ondertussen ontbonden vanwege vele bestuurswisselingen.”

Hoe ervaar je onze organisatiecultuur van VrZW in relatie tot diversiteit en inclusiviteit?

“Open en eerlijk: Ik ben heel blij dat er een lijn is ingezet vanuit het MT dat we divers en inclusief willen zijn. We zijn goed bezig, maar er zijn ook zeker nog stappen te zetten. Zo focussen we veel op het aantrekken van het andere geslacht en etniciteit. Terwijl diversiteit is zoveel meer. Je kan er zoveel meer uit halen.”

Hoe ziet volgens jou de ideale inclusieve organisatie eruit?

“Een daadwerkelijke afspiegeling van de samenleving. Dus diversiteit in leeftijd, geslacht, andere geaardheden en alle vormen van de samenleving.”

Is dit haalbaar?

“Het is niet per se haalbaar, maar wel benaderbaar. Dus we kunnen er wel naar streven.”

We zijn blij dat wij met Koen in gesprek konden over wat voor hem een inclusieve organisatie betekent. Daarvoor willen we Koen ontzettend bedanken. VrZW wilt zich blijvend inzetten om een organisatie te zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.

Lees ook

Interview met brandweervrijwilliger Tom over het vrijwilligerswerk, Pride Week, diversiteit en inclusiviteit

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.