Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Brandweer brengt VR-scenario over wateroverlast uit

Brandweer brengt VR-scenario over wateroverlast uit

woensdag 25 oktober 2023 om 10:21
Laatste update: donderdag 26 oktober 2023 om 14:06

Extreem weer en hoosbuien. We krijgen er steeds vaker mee te maken. Zware regenbuien in een korte tijd zorgen voor flinke overlast. Water dat omhoog komt in het toilet, straten die blank staan, en ondergelopen kelders. Weet jij hoe je jezelf en je gezinsleden in veiligheid brengt bij een overstroming?

Brandweer Nederland ontwikkelde samen met Brandweerzones Antwerpen en Brussel een virtual reality scenario om je voor te bereiden op wateroverlast.

Voorbereiden op wateroverlast

“In dit virtual reality scenario gaat het echt over extreem wateroverlast waardoor je de straat niet meer op kan en de stroom uitvalt. Wat ga je dan doen? Hoe overbrug je die periode? Doordat je in het scenario steeds keuzes moet maken kom je erachter of je goed voorbereid bent” vertelt Eddy van der Poel. Eddy heeft als VrZW-medewerker (brand)veilig leven, samen met verschillende collega’s gewerkt aan het scenario.

Een van de voorbereidingsmaatregelen waar het virtual reality scenario op inzoomt is het samenstellen van een noodpakket. Met een noodpakket zijn mensen goed voorbereid op rampen, calamiteiten of noodsituaties. “Je hoeft waarschijnlijk niet eens spullen te kopen voor een noodpakket. Het meeste hebben mensen vaak al in huis” vertelt Eddy. In een noodpakket zit bijvoorbeeld een zaklamp, contant geld, dekens en flessen water. Ook een radio op batterijen of een opwindbare radio is erg handig. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding is, dan kan er met zo’n radio alsnog de regionale rampenzender gevolgd worden.

Klimaatverandering

Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Gelukkig beschermen waterkeringen zoals dijken en dammen het land grotendeels tegen overstromingen. Toch kan het een keer misgaan. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met extreem weer zoals hevige regenval. In de zomer van 2021 leidde dit nog tot grote wateroverlast in Limburg, België en Duitsland. Het is daarom belangrijk dat mensen weten hoe ze zich kunnen voorbereiden op extreem wateroverlast én wat ze moeten doen als ze daadwerkelijk te maken krijgen met wateroverlast.

Het Virtual Reality-scenario over wateroverlast is de eerste in een tweedelige serie van scenario’s over klimaatverandering. Het volgende onderwerp is natuurbrand.

Brandweer VR app

Het nieuwe virtual reality scenario kan iedereen gewoon thuis ervaren. De Brandweer VR app is namelijk verkrijgbaar in de Google Play Store (Android) en App Store (iOS). De app op de smartphone is zowel in virtual reality als 2D te bekijken. Om het scenario in virtual reality te spelen is er wel een VR (cardboard) bril nodig.

Naast het scenario over wateroverlast bevat de Brandweer VR app nog andere scenario’s over risicovolle situaties, van een gifwolk in de regio tot een brand bij de buren.
 

Meer lezen?

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.