Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Brandweervrijwilliger Yannick blikt terug op eerste jaar brandweeropleiding

Brandweervrijwilliger Yannick blikt terug op eerste jaar brandweeropleiding

dinsdag 4 juli 2023 om 09:00
Yannick voor een brandweerwagen
Laatste update: maandag 3 juli 2023 om 14:37

Vorig jaar september startten 10 vrijwilligers van verschillende brandweerposten uit onze veiligheidsregio met hun brandweeropleiding. Recentelijk hebben alle vrijwilligers het eerste jaar van de opleiding afgesloten met het ‘examen brand’. Vrijwilligers Anita, Mitchell, Eline en Yannick vertellen over het eerste jaar van hun brandweeropleiding.

Deze week is Yannick (20 jaar) aan het woord. Yannick is vrijwilliger bij brandweerpost Spijkerboor.

Waarom wilde je brandweervrijwilliger worden?

“Vrienden van mij waren al brandweervrijwilliger bij post Spijkerboor. Daardoor leek het mij ook leuk om bij de vrijwillige brandweer te gaan.”

Wat vind je er leuk aan?

“Ik vind vooral d oefenavonden op maandagavond erg leuk. Daarnaast hebben we natuurlijk ook af en toe een uitruk. Daar doe je het uiteindelijk toch wel echt voor. Ik vind het vooral leuk dat je met elkaar op pad gaat. Je doet het echt met elkaar. En de spanning en adrenaline die erbij komt kijken vind ik ook leuk.”

Hoe combineer je jouw werk met de vrijwillige brandweer?

“Ik werk met een graafmachine en op de vrachtwagen. Dit werk is goed te combineren met de vrijwillige brandweer. Onze vrijwillige brandweerploeg kan alleen in de avonden of in het weekend opgeroepen worden. Tijdens die momenten ben ik juist thuis.”

Hoe heb je het eerste jaar van de opleiding ervaren?

“Ik vond de wekelijkse oefenmomenten tijdens de opleiding best zwaar. Maar als je dan eenmaal het examen haalt is dat het allemaal waard.”

Welk moment van de opleiding is je het meest bijgebleven?

“Het moment van de opleiding dat mij het meest is bijgebleven is dat het examen is gelukt! Ik was van tevoren natuurlijk wel wat gespannen. Maar we hadden goed geoefend, dus het ging zoals het moest gaan.”

Waar heb je het meest van geleerd?

“Tijdens de opleiding heb ik het meest geleerd door de theorie in de praktijk toe te passen. De theorie die je wekelijks moet voorbereiden kan je tijdens de oefenavond gelijk in praktijk brengen. Dat sluit goed op elkaar aan.”

Achtergrondinformatie over de opleiding

De opleiding voor een brandweervrijwilliger duurt in totaal twee jaar en wordt in brandweerjargon ‘manschappenopleiding’ genoemd. Het eerste jaar staat volledig in het teken van brand en levensreddend handelen. Wekelijks wordt er geoefend op het oefencentrum onder leiding van instructeurs. Daarnaast oefent de leerwerkplekbegeleider vele vaardigheden met de nieuwe vrijwilligers op de desbetreffende brandweerpost. Ook zijn er nog enkele oefenmomenten waarbij realistisch wordt geoefend en tussentijdse theorie- en praktijktoetsen.

Brandweerschool Noord-Holland

Brandweerschool Noord-Holland is verantwoordelijk voor de opleiding van de brandweervrijwilligers. De instructeurs van de brandweerschool nemen de kandidaten van tevoren goed mee in wat zij kunnen verwachten tijdens het examen en bereiden hen op allerlei (brand)scenario’s voor. Het exacte examenscenario is geheim en dit blijft ook zo tot het allerlaatste moment.

Lees ook

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.