Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Samenwonen GGD en VrZW: Een stap dichterbij

Samenwonen GGD en VrZW: Een stap dichterbij

donderdag 19 oktober 2023 om 13:00
Het hoofdkantoor van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland op het Prins Bernhardplein in Zaandam
Laatste update: donderdag 19 oktober 2023 om 13:43

GGD Zaanstreek-Waterland en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland hebben de wens uitgesproken om samen te gaan wonen in het gebouw aan het Prins Bernhardplein in Zaandam.

Het gaat hierbij om de hoofdkantoorfuncties van beide organisaties. Voor de publieksfuncties van de GGD wordt naar een andere locatie in de buurt van Vurehout gezocht. Om het samenwonen te bewerkstellingen hebben de GGD en VrZW samen een business case opgesteld. Hierin staan alle kosten en baten van deze beslissing uitgewerkt.

Deze business case is afgelopen donderdag, 12 oktober, besproken in een gezamenlijke vergadering van beide Algemeen Besturen. In deze vergadering zijn het Algemeen Bestuur van de GGD en het Algemeen Bestuur van VrZW akkoord gegaan met het voorleggen van de business case aan de gemeenteraden van de 7 gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland. 

We zijn dan ook verheugd om te vermelden dat zowel het AB van de GGD als het AB van VrZW akkoord zijn gegaan met het voorleggen van de uitkomsten van de business case aan de gemeenteraden van de 7 gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland. 

Maaike Derksen (directeur GGD): “Ik ben blij met de uitkomst van het AB. Hopelijk kunnen we na december verder met het voorbereiden van de verbouwing en verhuizing. Het gebouw biedt na de verbouwing fantastische kansen om samenwerking te versterken, met elkaar en met onze partners”. Saskia van den Broek (directeur VrZW) vult aan: “Het wordt een inspirerende werkomgeving waar je de werkplek kiest die bij de werk-activiteit hoort die je op dat moment uitvoert, samen of alleen. We verwachten halverwege 2025 samen in ons nieuwe gebouw te kunnen werken”. 

Wat gaat er nu gebeuren?

De gemeenteraden van de 7 gemeenten hebben nu 8 weken de tijd om te reageren op deze beslissing met een zienswijze. De reacties van de gemeenteraden bespreken de Dagelijks Besturen voorafgaand aan de gezamenlijke vergadering van de Algemeen Besturen op 22 december 2023. Na een positief besluit zullen beide Algemeen Besturen in diezelfde vergadering opdracht geven om de verbouwing en verhuizing van de GGD naar het Prins Bernhardplein verder in gang te zetten. 

Bij een bestuurlijk akkoord op 22 december 2023 kunnen we beide organisaties de aanbestedingen voor het ontwerp en verbouwing verder in gang zetten. We hopen nog in 2024 te kunnen starten met de grote verbouwing en halverwege 2025 samen te wonen op het Prins Bernhardplein. 

Waarom willen de GGD en VrZW samenwonen?

Hiervoor is een aantal redenen te noemen. Beide hoofdkantoren voldoen niet meer aan de huidige eisen en wensen. De GGD zal de locatie Vurehout verlaten vanwege noodzaak tot dure renovatie en bestemmingswijziging. Gemeente Zaanstad wil daar woningen bouwen. 

Voor beide organisaties geldt dat de huidige traditionele kantoren niet meer passen bij wie wij (willen) zijn als organisaties: netwerkorganisaties en een moderne werkgever. Daarom is er ook een wens om het Prins Bernhardplein te verbouwen naar een moderne en toekomstbestendige werkomgeving. Een werkomgeving die het flexibele werken, elkaar ontmoeten, samenwerken en geconcentreerd (online) werken stimuleert en faciliteert. Tot slot kunnen de GGD en VrZW door samen te gaan wonen elkaar versterken, bijvoorbeeld in de bedrijfsvoering.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.