Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Instructiefilm 'Van brandmelding tot ontruiming' in première

Instructiefilm 'Van brandmelding tot ontruiming' in première

woensdag 13 september 2023 om 10:52
Laatste update: dinsdag 12 september 2023 om 15:06

Vanmiddag ging de instructiefilm 'Van brandmelding tot ontruiming' in première bij Evean, locatie Oostergouw in Zaandam. Bhv-ers van deze locatie en brandweermensen van Brandweer Zaanstreek-Waterland speelden mee in de film en waren daarbij aanwezig.

Doel van de film is dat brandweer en bhv-teams  in zorginstellingen optimaal met elkaar samenwerken bij een brandmelding om schade te beperken. De korte film die verschillende partijen, waaronder Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) ontwikkelden, is nu voor iedereen beschikbaar.

Optimaal teamwork

Bij oefeningen en incidenten bleek regelmatig dat bhv-teams van zorginstellingen en de brandweer soms moeizaam communiceren. Wat is er aan de hand, waar is de brand precies? En wie is precies waarvoor verantwoordelijk? Als partijen niet weten wat ze van elkaar kunnen verwachten, kan dat leiden tot onnodige vertraging van de aanpak van de brandmelding.

Gedeelde behoefte

Dat brandweer en bhv-teams niet altijd optimaal communiceren, speelt niet alleen in de regio Zaanstreek-Waterland. Ook elders in het land herkennen zowel brandweer als zorginstellingen dit beeld, en deelden hun behoefte aan meer instructie op dit vlak.

VrZW en zorginstellingen Evean en Zorgcirkel namen vervolgens het initiatief voor het ontwikkelen van een korte film. Op een locatie van Evean werd de film uiteindelijk opgenomen.

Unieke samenwerking

Daarnaast was ook het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) betrokken bij het script. Men ziet de film als mooie aanvulling op het bestaande lesmateriaal. Ook Brandweer Nederland en de ‘De Zorg Brandveilig’ staan achter het initiatief en het resultaat.

“Het lijkt simpel, maar in de praktijk is het vraagstuk best complex,” benadrukt Iwan Schaap, afdelingshoofd risicobeheersing en initiatiefnemer van de instructiefilm. “Het is daarom geweldig dat het ons gelukt is om gezamenlijk een toegankelijk en kwalitatief goed product af te leveren.”

Paul Toonen, opleidingskundig adviseur van NIBHV, voegt hieraan toe: “Wij zijn verheugd dat de specifieke schakel, het contact tussen bhv en de brandweer op overtuigende wijze in beeld is gebracht. Deze innovatieve instructiefilm zal opgenomen worden in ons nieuwe les- en leerstofmateriaal Maatwerk Zorg. Het is een belangrijke stap in het versterken van de bhv-competenties in de zorg en draagt bij aan een veiligere en beter voorbereide zorgomgeving."

De film is primair bedoeld voor bhv’ers van zorginstellingen, maar is ook relevant voor bhv-teams in ziekenhuizen, wonen met 24-uurs zorg en instellingen zoals hospices. Voor meer inzicht en begrip van bhv-processen, is de film ook relevant voor brandweermensen.

Bekijken

De film duurt ruim 5 minuten, is rechtenvrij te gebruiken bij trainingen en beschikbaar via ons YouTube-kanaal (@CommunicatieVrZW):

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.