Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Jaarlijkse korpsavond Brandweer Purmerend in teken van nieuwe brandweervoertuigen

Jaarlijkse korpsavond Brandweer Purmerend in teken van nieuwe brandweervoertuigen

dinsdag 30 mei 2023 om 18:55
Burgemeester Ellen van Selm met brandweerofficieren van korps Purmerend
Laatste update: dinsdag 8 augustus 2023 om 12:06

Maandag 22 mei 2023 vond de jaarlijkse korpsavond van Brandweer Purmerend plaats. Deze keer helemaal in het teken van nieuwe brandweervoertuigen. Maar liefste drie nieuwe brandweervoertuigen zijn tijdens de korpsavond officieel in gebruik genomen. Voor burgemeester Ellen van Selm was het de eerste keer dat zij de korpsavond bijwoonde.

Nieuwe autoladder en twee nieuwe tankautospuiten

Tijdens de korpsavond werd zowel een nieuwe autoladder als twee nieuwe tankautospuiten geïntroduceerd. Een autoladder is een brandweervoertuig dat uitgerust is met een uitschuifbare en draaibare ladder van ongeveer 30 meter lengte. Een tankautospuit is het basisvoertuig van de brandweer.

Burgemeester Ellen van Selm overhandigde de sleutel van de nieuwe autoladder aan het korps. Vervolgens knipte de burgemeester het lint door voor de garagedeur van de kazerne. De garagedeur opende en vlammenwerpers werden geactiveerd. De nieuwe autoladder en tankautospuiten reden onder luid applaus de garage uit.

Autoladder uitgerust met ademlucht en ingebouwde watertoevoer

In de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zijn nu drie identieke autoladders operationeel waardoor het personeel zowel in Zaanstreek als in Waterland inzetbaar is op de voertuigen. Nieuw is dat de korf op de autoladder is voorzien van ademlucht en ingebouwde watertoevoer (door de krans, voorheen lag de slang over het ladderpakket). Warmtebeeld- en zichtcamera’s zijn ook nieuwe accessoires op de voertuigen.

Duurzamere tankautospuiten

De nieuwe tankautospuiten zijn voorbereid op de nieuwe kijk op brandbestrijding wat inhoudt dat brand voortaan voornamelijk met lage druk wordt bestreden. Alle verlichting is LED en alles werkt op een accu wat duurzamer is dan de aggregaat die op de oude tankautospuiten zit. In tegenstelling tot de oude voertuigen zit de uitlaat aan de voorkant en heeft de nieuwe tankautospuit een dompelpomp die goed is voor 4000 liter water per minuut.

Terugblik afgelopen jaar en burgemeester aan het woord

Naast het ontvangst van de nieuwe voertuigen werd er tijdens de korpsavond teruggeblikt op de 880 uitrukken van het jaar 2022/2023. Daarna was het woord aan burgemeester Ellen van Selm die haar waardering uitsprak voor het korps en de gezinnen van de korpsleden.

Oorkondes, diploma’s en onderscheidingen

Volgens traditie werden er ook oorkondes, diploma’s en onderscheidingen uitgereikt. Vrijwillige postcoördinator Patrick Moerman reikte oorkondes uit aan de jubilarissen en diploma’s aan de vrijwillige brandweerlieden die een opleiding hebben afgerond. De vier ploegchefs van Brandweer Purmerend, Roy van de Bilt, Dhiraj Soekhoe, Barry Pikkaart en Frank van der Horst reikten vervolgens de oorkondes en diploma’s uit aan de beroepsbrandweerlieden. De burgemeester nam het opspelden van alle onderscheidingen voor haar rekening.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.