Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Jaarwisseling zonder grote incidenten

zondag 1 januari 2023 om 11:59
Laatste update: maandag 2 januari 2023 om 09:35

De jaarwisseling is in Zaanstreek-Waterland verlopen zonder grote incidenten. Geplande evenementen, zoals vreugdevuren, waren geannuleerd vanwege de harde wind. In tegenstelling tot voorgaande jaren, mocht in bijna de hele regio weer vuurwerk worden afgestoken. Brandweer en ambulance hadden het drukker dan afgelopen jaren, toen nog coronamaatregelen golden. Schade was vooral het gevolg van vandalisme met vuurwerk en de harde wind. Vonken van vuurwerk leidde op verschillende plekken tot kleine brandjes.

Voor de politie was het een rustige jaarwisseling met opvallend weinig incidenten. Op veel plaatsen was het niet drukker dan tijdens een gemiddelde horecanacht. Alleen in de wijk Poelenburg in de gemeente Zaanstad was het een tijd onrustig. De rust op straat keerde weer terug, toen de politie extra agenten liet surveilleren in de wijk.

Ambulancemedewerkers hadden een drukke nacht, laat de meldkamer weten. Ze kwamen 90 keer in actie tijdens de afgelopen jaarwisseling, ongeveer even vaak als vorig jaar. Er werden geen mensen behandeld met verwondingen door vuurwerk. Vorig jaar was dat wel het geval. Er zijn geen meldingen gedaan van agressie tegen ambulancemedewerkers.   

De brandweer zag veel vernielingen en schade door vuurwerk. Ze rukte afgelopen jaarwisseling 73 keer uit. In meer dan de helft van de gevallen ontstond brand door het afsteken van vuurwerk. Daarbij ging het vaak om containerbrandjes. Vorig jaar kwam de brandweer 56 keer in actie tijdens de jaarwisseling. In Zaandam en Purmerend leidde vandalisme door vuurwerk tot schade aan twee basisscholen.

Ook harde wind leidde tot schade. Vonken van vuurwerk leidden her en der tot kleine brandjes. In Purmerend waaide een vuurpot om waardoor vuurpijlen de woning in schoten, in plaats van in de lucht. Er brak gelukkig geen brand uit, het vuurwerk leidde wel tot schade aan de woning.

Op de meeste plekken in de regio kon de brandweer ongehinderd aan het werk. Alleen in Volendam kregen brandweermensen tot twee keer toe vuurwerk in hun richting gegooid tijdens het blussen van een brand in een ondergrondse container. Aanwezige straatcoaches konden dit helaas niet voorkomen. 

(De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en geven een eerste sfeerbeeld)

 Gemeente Incidenten brandweer Ritten ambulance
Edam-Volendam 46
Landsmeer10
Oostzaan21
Purmerend2529
Waterland12
Wormerland24
Zaanstad3848
Totaal7390

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.