Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Nieuwe wet beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen

Nieuwe wet beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen

woensdag 22 maart 2023 om 10:05
Check CO vrij
Laatste update: maandag 3 juli 2023 om 14:37

Eigenaren van een cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel zijn vanaf 1 april 2023 verplicht om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie.

CO-vrij certificaat verplicht vanaf 1 april 2023

Zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie of een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren, is vanaf 1 april niet meer toegestaan.

Koolmonoxide: een levensgevaarlijk gas

Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames.

Bedrijven in CO-vrij register

Een gecertificeerd bedrijf is te herkennen aan het CO-vrij logo. Ook zijn gecertificeerde bedrijven terug te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.co-vrijregister.nl. Een installateur draagt ook (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij kan aantonen dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt.

Voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’

De Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voeren samen de voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’ om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxide en hen te informeren over de nieuwe regelgeving. Kijk voor meer informatie op www.co-wijzer.nl.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.