Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Open dag Brandweer Zaanstreek-Waterland weer een groot succes

Open dag Brandweer Zaanstreek-Waterland weer een groot succes

donderdag 21 september 2023 om 11:55
Demonstratie blussen van een autobrand
Laatste update: donderdag 21 september 2023 om 11:58

Een zonnige dag, veel veiligheidspartners, spannende demonstraties en nog veel meer bezoekers. De open dag van Brandweer Zaanstreek-Waterland was weer een groot succes.

Het was nog even spannend of de bezoekers zaterdag 16 september hun weg naar de open dag brandweer in Purmerend zouden vinden. Traditioneel gezien wordt de open dag namelijk altijd het tweede weekend van september gehouden. Maar dit jaar werd de open dag georganiseerd in het derde weekend. De zorgen waren voor niets, want een kwartier voor de start meldden de eerste bezoekers zich al bij hek.

We kijken terug op een heerlijk zonnige en geslaagde dag. “Een dikke ‘9’ want bijna alles is volgens plan verlopen” laat een van de organisatoren, Remie Lutter, weten.

Schuimblusvoertuig en demonstraties

Er waren verschillende brandweervoertuigen te bezichtigen waar gepassioneerde brandweerlieden met liefde over vertellen. Een echte eyecatcher dit jaar was het nieuwe schuimblusvoertuig van Brandweer Opmeer (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord). Dit voertuig kan met behulp van water en schuim plassen brandbare vloeistof, voertuigen en vliegtuigen blussen. Aan de hand van een real live demonstratie werd laten zien hoe dit voertuig een auto van binnen kan blussen, door met een naald door het dak te gaan.

Andere demonstraties lieten zien hoe de brandweer omgaat met een auto-ongeval met een beknelde inzittende of het blussen van een autobrand. Ook Reaction Security gaf met een demonstratie een inkijkje in hun werk met de hondenbrigade.

‘Alle fietsen knippen’

Ook de meer traditionele activiteiten zoals omhoog in de korf van de autoladder en een rondje meerijden in de tankautospuit waren weer ongekend populair. Zo hoorde je een jongetje zeggen na het fietsenknippen: “Ik ga later bij de brandweer en dan ga ik alle fietsen knippen”. Misschien niet helemaal de bedoeling, maar we applaudisseren het enthousiasme.

Veiligheidspartners

Ook vonden vele veiligheidspartners hun weg naar de open dag. Onder andere aanwezig waren: Ambulance, Dierenambulance, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), Handhaving, Hoogwout Berging, Jeugdbrandweer, Ministerie van Defensie, Ogen en Oren (gemeente Purmerend), oud-leden Brandweer Purmerend, Politie, Reaction Security, Reddingsbrigade, Sanquin, WensAmbulance, en het Young Fire & Rescue Team.

Al met al, voor wie meer bekend wil worden met het (brede) werk van de brandweer is de open dag een zeer geschikte plek. We bedanken iedereen hartelijk voor hun komst.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.