Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • PERSSTATEMENT: Protesten crisisnoodopvang Purmerend

PERSSTATEMENT: Protesten crisisnoodopvang Purmerend

dinsdag 11 april 2023 om 16:15
Buitenkant crisisnoodopvang Purmerend
Bron: Gemeente Purmerend
Laatste update: maandag 3 juli 2023 om 14:37

In Nederland hebben we te maken met een asielcrisis. Daarom heeft Het Rijk aan alle veiligheidsregio's gevraagd om tijdelijke crisisnoodopvangplekken te realiseren. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft samen met Gemeenten Purmerend en Edam-Volendam een crisisnoodopvang gerealiseerd in Baanstee-Noord, Purmerend.

Onvrede over asielprocedure

De bewoners van de crisisnoodopvang zitten in het proces voor asiel in Nederland. Deze beslissing voor asiel neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Sommige bewoners verblijven al maanden in de crisisnoodopvang zonder duidelijkheid te krijgen over hun verblijfstatus. Daarom vragen enkele tientallen bewoners aandacht voor hun situatie. Dit doen ze door te protesteren. Daarnaast weigeren 20 bewoners te eten sinds maandagavond 10 april. Ze drinken nog wel.

In gesprek

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en de locatiemanagers van de crisisnoodopvang zijn in gesprek met de bewoners. Er wordt geluisterd naar de vragen en de zorgen. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft echter geen invloed op de asielprocedures.

Hoe verder?

We monitoren de situatie en iedereen die meedoet aan de hongerstaking nauwgezet. We bereiden ons voor op verschillende situaties, zodat we passende maatregelen kunnen nemen op de benodigde momenten. De (medische) zorg op de locatie wordt georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA en de IND zijn op de hoogte van de protesten van de bewoners.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.