Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Samen voor duurzaam in Zaanstreek-Waterland | Nationale Klimaatweek 2022

Samen voor duurzaam in Zaanstreek-Waterland | Nationale Klimaatweek 2022

woensdag 2 november 2022 om 14:04
Biodiversiteit voor de brandweerkazerne in Zaandam
Laatste update: maandag 9 oktober 2023 om 14:02

Deze week is de Nationale Klimaatweek. Een initiatief van Rijksoverheid waardoor mensen en organisaties geïnspireerd worden zich nog meer in te zetten voor een beter klimaat. Ook wij willen ons steentje bijdragen aan een betere en duurzamere leefomgeving.

Bijdragen aan een duurzame omgeving

Als Veiligheidsregio werken we mee aan een veilige maatschappij. Een toekomstbestendige maatschappij die de (verschillende) klimaatcrises kan opvangen en zich kan aanpassen aan veranderingen in het klimaat, waarin grondstoffen schaars kunnen worden. De invloed van het klimaat zien we terug in ons werk. We bereiden ons voor op klimaatcrises in onze regio, zoals instabiele dijken door droogte, extreme buien, natuurbranden en overstromingen. Daarnaast worden we ingezet om deze crises te beheersen, zoals bij de overstromingen in Limburg van de zomer van 2021. 

Een kleine, ecologische voetafdruk 

Als organisatie zijn wij tegelijkertijd ook een schakel in de lange keten die uiteindelijk klimaatveranderingen veroorzaakt. Als overheidsorganisatie willen we een goed voorbeeld zijn voor iedereen om onze wereld leefbaar te houden. Daarom zetten we ons in om onze eigen, ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat doen we door minder energie en grondstoffen te gebruiken en minder CO2 uit te stoten. Duurzaam willen werken is niet nieuw, daar zijn we al jaren mee bezig. De veranderende wereld (en de onbekende wereld van morgen) vraagt ons echter om sneller en efficiënter te verduurzamen. Dat willen we bereiken door gezamenlijk en gericht te werken aan hele concrete en realistische doelen voor onze organisatie. Als organisatie maken we daarbij hele bewuste (duurzame) keuzes. 

Wat willen we bereiken? 

We streven naar 10% minder energieverbruik in 2025 (volledig duurzaam in 2030), 25% CO2 reductie in 2030 en 50% minder grondstoffenverbruik 2030. Maar dat niet alleen: we vinden het ook belangrijk dat onze medewerkers zich bewust zijn van het belang van een duurzame leefomgeving. Ze kennen onze doelstellingen en weten hoe we die willen bereiken.  

Onze aanpak 

  • Energie, mobiliteit en circulariteit

In drie projectgroepen werken collega's aan onze duurzame doelstellingen op gebied van energie, mobiliteit en circulariteit. 

  • Duurzame Game 

Wat betekent duurzaamheid eigenlijk? Waarom werken we eraan en hoe kun jij bijdragen aan onze duurzame doelen? Medewerkers van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en Brandweer Zaanstreek-Waterland spelen mee met de online Duurzame Game. Zo komen ze meer te weten over duurzaamheid en onze duurzame doelen.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.