Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Jaarwisseling 2023-2024

maandag 1 januari 2024 om 11:30
Vuurwerk
Laatste update: dinsdag 23 januari 2024 om 14:03

Sfeerbeeld jaarwisseling 2023-2024.

Sfeerbeeld jaarwisseling 2023-2024

Een feest, maar ook incidenten

De jaarwisseling is in Zaanstreek-Waterland zeer uitgebreid gevierd. Desondanks hebben de brandweer en de ambulance het aanzienlijk minder druk gehad dan tijdens de vorige jaarwisseling. Ook de weersomstandigheden hebben hierbij waarschijnlijk een rol gespeeld. Het feest werd wel ontsierd door een wat groter incident waarbij de ME is ingezet.

Sfeerbeeld van de hulpdiensten

Voor de politie verliep de jaarwisseling op sommige plekken in de regio onrustig. Er was dan sprake van vernielingen, brandjes, vechtpartijen en vuurwerkoverlast. Ook werden politiemensen bekogeld met zwaar vuurwerk. In de wijk Poelenburg in de gemeente Zaanstad heeft de ME opgetreden tegen een grote groep jongeren. Er werden 13 aanhoudingen verricht. Daarna keerde de rust terug.

Ambulancemedewerkers hadden een minder drukke nacht dan afgelopen jaar, laat de meldkamer weten. Ze kwamen 87 keer in actie tijdens de afgelopen jaarwisseling. Dat is een daling van ongeveer 15% ten opzichte van vorig jaar. Er zijn geen meldingen gedaan van agressie tegen de medewerkers van de ambulancedienst.

De brandweer signaleerde minder branden, vernielingen en schade door vuurwerk dan afgelopen jaren. Ze rukte deze jaarwisseling 36 keer uit. Dat is een daling van maar liefst 50% ten opzichte van vorig jaar, toen de brandweer 73 keer in actie kwam tijdens de jaarwisseling. In ongeveer de helft van de gevallen ontstond brand door het afsteken van vuurwerk. Daarbij ging het in veel gevallen om containerbranden. Schade was vaak het gevolg van vandalisme en vuurwerk in combinatie met de harde wind. De brandweer kon overal in de regio ongehinderd haar werk doen.

(De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en geven een eerste sfeerbeeld)

 Gemeente Incidenten brandweer Ritten ambulance
Edam-Volendam 35
Landsmeer22
Oostzaan24
Purmerend623
Waterland11
Wormerland17
Zaanstad2145
Totaal3687

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.