Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Terugblik op de Algemeen Bestuur vergadering van 13 december 2023

Terugblik op de Algemeen Bestuur vergadering van 13 december 2023

donderdag 21 december 2023 om 14:59
AED logo op brandweerauto
Laatste update: donderdag 21 december 2023 om 15:23

Voor inwoners, partners en bedrijven van de Veiligheidsregio Zaanstreek–Waterland.

 

Inzet vrijwillige brandweer bij reanimaties

In 2024 kunnen alle brandweerposten in onze regio worden opgeroepen voor een reanimatie. Brandweervrijwilligers kiezen zelf of ze hiervoor beschikbaar willen zijn.

Momenteel worden alleen de beroepsmatige brandweerposten (Purmerend, Wormerveer en Zaandam – Prins Bernhardplein) opgeroepen, omdat zij vaak sneller ter plaatse zijn. Tegelijkertijd is de verwachting van de Hartstichting dat het aantal hartpatiënten in de toekomst alleen maar zal toenemen. In onze regio zien we nu al een stijging in het aantal incidenten met hartpatiënten. Daarom is belangrijk om nog sneller op te treden. Onze brandweervrijwilligers kunnen hierbij van grote toegevoegde waarde zijn door de snelle en professionele manier van hulpverlening, de betrouwbaarheid (brandweer staat altijd paraat) en de ervaring om met andere hulpverleners samen te werken.

In het najaar van 2024 wordt de werkwijze geëvalueerd. Tijdens deze evaluatie wordt er specifiek aandacht besteed aan het effect van de reanimaties op de mentale gezondheid van onze brandweercollega's. Op basis van de evaluatie wordt beoordeeld of alle brandweerposten in de toekomst opgeroepen blijven worden voor reanimaties.

Het bestuur spreekt haar waardering uit voor dit voorstel. "We zien veel draagvlak in de samenleving en bij de brandweerposten om dit op deze manier te doen. Mooi om zo de verbinding met de lokale gemeenschap te houden. We zien de evaluatie met belangstelling tegemoet".

Stagelopen bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland wil graag meer jongeren aantrekken. Jongeren brengen nieuwe ideeën, actuele kennis en andere vaardigheden mee. Daarom vinden we het belangrijk om meer stageplaatsen aan te bieden. Belangrijk voor studenten, onderwijsinstellingen en ook voor onze eigen organisatie.

In het jaar 2023 hebben we in totaal 11 stagiaires bij verschillende afdelingen gehad. De aankomende jaren hopen we dit aantal te verhogen. We willen graag structurele en aantrekkelijke stageplaatsen met een goede stagebegeleiding aanbieden. Daarom hebben we besloten om geen onderscheid meer te maken in de vergoeding voor mbo-, hbo-, en wo-studenten. En bieden we onze stagiaires voortaan een hogere stagevergoeding aan. We hopen dat een hogere stagevergoeding ons een aantrekkelijkere organisatie maakt voor stagiaires.

Verder willen we structureel snuffel- en bliksemstages voor jongeren uit groep 7/8 of 1e/2e jaar vmbo aanbieden. Ook studenten die een onderzoek bij ons uit willen voeren zijn van harte welkom. Zo is de groep tweede- en derdejaarsstudenten Facilitair Management van de foto momenteel onderzoek aan het doen naar een nieuw cateringconcept.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.