Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers in Assendelft

Tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers in Assendelft

woensdag 6 juli 2022 om 09:09
Crisisnoodopvang asielzoekers in indoor sporthal Lycurgus
Laatste update: maandag 5 september 2022 om 13:14

De Indoorsporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft, wordt zo snel mogelijk gereed gemaakt om 225 opvangplekken voor asielzoekers te creëren. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn al maandenlang opvangproblemen, waardoor mensen soms op een stoel, in tenten of in de open lucht moeten overnachten. Aan alle veiligheidsregio’s is daarom gevraagd om hulp te bieden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd om tijdelijk 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers te realiseren om de tekorten in de asielopvang op te vangen en de acute situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Hiermee krijgt het Rijk de tijd om een structurele oplossing in te richten.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft samen met de gemeenten in de regio afgelopen week gezocht naar een locatie. De Indoor sporthal in Assendelft is geschikt omdat hier alle 225 opvangplekken op één locatie gerealiseerd kunnen worden. Burgemeester Jan Hamming, ook voorzitter van de Veiligheidsregio, is het bestuur van Lycurgus dan ook zeer erkentelijk dat de vereniging is ingegaan op dit noodverzoek en de sporthal tijdelijk ter beschikking stelt. Het is de bedoeling dat in de sporthal tot eind september 225 personen tegelijkertijd kunnen worden opgevangen. Dit betekent dat de opvang in de praktijk ook leeg kan staan of dat er minder dan 225 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn.

Maatschappelijke betrokkenheid

Op het buitenterrein van Lycurgus kan komende maanden gewoon gesport worden. Vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar. “Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons prachtige complex”, aldus Armand Ellsworth, voorzitter van Lycurgus.

Leden van de atletiekvereniging en direct omwonenden van de sporthal ontvangen deze week nog een informatiebrief.

Uitvoering en inrichting

De uitvoering en inrichting van de crisisnoodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Die had de sporthal al eerder op het oog voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat bleek toen niet nodig. De opvang van zowel Oekraïense vluchtelingen als asielzoekers vraagt veel van inwoners en medewerkers van veiligheidsregio en gemeenten,  realiseert voorzitter Jan Hamming zich.

Ondersteuning

Het Rijk heeft de Veiligheidsregio ondersteuning toegezegd in de vorm van menskracht en busvervoer. Naar verwachting start deze week het inrichten van de locatie. Streven is om de sporthal rond het weekend van 15 juli gereed te hebben om de eerste mensen op te kunnen vangen. Dan zijn er ook mensen die hen begeleiding, dagbesteding en verzorging bieden.

Is er hulp nodig? 

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Waarschijnlijk kunnen we straks extra hulp goed gebruiken bij de sporthal of ondersteuning in de vorm van goederen. Als er meer duidelijkheid is, zullen we hiervoor een oproep doen op onze kanalen.

Klik hier voor meer informatie

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.