Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Voor één dag een nieuwe baas

maandag 5 juni 2023 om 11:53
Wassim en Saskia
Laatste update: maandag 3 juli 2023 om 14:37

Afgelopen donderdag was het zover. 15-jarige Wassim (middelbare scholier Pascal Zuid in Zaandam) nam het werk van onze directeur Saskia van den Broek over.

Een dag waarin hij kennis kon maken met onze veiligheidsregio en de verschillende rollen die een directeur van een veiligheidsregio vervult. Vooraf aan de dag moedigde Saskia hem aan om vooral veel vragen te stellen. Natuurlijk zou hij dat doen. Want “als je niet schiet, weet je ook niet of je scoort” aldus Wassim.

Ontbijtconferentie

Om half 9 's ochtends werd Wassim door Saskia opgehaald op zijn school Pascal Zuid in Zaandam. De dag startte met een heuse ontbijtconferentie bij ArtZaanstad. Hier kwamen alle nieuwe en oude bazen samen. Naast VrZW ruilden ook andere organisaties zoals Gemeente Zaanstad, zorgorganisatie Odion en Justitieel Complex Zaanstad hun baas voor één dag in.

Drukke dag

Eenmaal aangekomen op het hoofdkantoor van VrZW op het Prins Bernhardplein in Zaandam werd snel duidelijk dat Wassim een drukke dag voor de boeg had. Hij kon direct kennismaken met de crisisfunctie van de directeur van de veiligheidsregio: Regionaal Operationeel Leider. Op kantoor vond namelijk een crisisoefening plaats waarbij Wassim gelijk kon aansluiten.

Naast Regionaal Operationeel Leider is de directeur van een veiligheidsregio ook Regionaal Commandant Brandweer. Na de crisisoefening kreeg onze nieuwe directeur daarom een rondleiding door de werkplaats, het oefengebouw en de uitrukhal. Omdat Wassim later installatietechniek monteur wil worden, kon vooral de werkplaats rekenen op zijn interesse. Maar de nagebootste keukenbrand in het oefengebouw en de brandweervoertuigen in de uitrukhal deden ook niet onder.

Daarna was het tijd voor typische directeuren-afspraken. Namelijk een 100-dagen lunch met ‘nieuwe’ medewerkers en het kennismakingsgesprek met een nieuwe teamleider. Vervolgens was het tijd voor wat ontspanning op grote hoogte. Wassim werd door de brandweercollega's meegenomen in de korf van een autoladder. Eenmaal beneden was het alweer tijd om naar de afsluiting toe te werken.

Waardevolle lessen

De vraag die Wassim van ons meekreeg luidde als volgt: “Hoe kunnen we VrZW meer bekend maken onder jongeren?” Zonder te twijfelen antwoordde hij: “social media!” en dan vooral video's waarin we ons werk laten zien. “Mensen zien vanaf buiten alleen de brandweer en daardoor is het juist ook goed om te laten zien wat jullie allemaal nog meer doen” tipt Wassim. Ook opperde hij om een open dag te organiseren voor jongeren. Zo kunnen jongeren laagdrempelig kennismaken met het werk van een veiligheidsregio en kijken of het werk bij een veiligheidsregio bij hen past.

“Wassim had tips voor ons en veel slimme en onverwachte vragen” laat Saskia na afloop weten. “Het mooiste vond ik echter het compliment dat wij allemaal van hem kregen toen hij zei: Wat ik leuk vind hier is dat jullie echt een community zijn en iedereen samen lacht. Zo heeft hij mij ook weer geholpen om extra trots te zijn op onze organisatie”.

Terug naar school in de tankautospuit

Toen we onze nieuwe baas tijdens het kennismakingsgesprek vroegen wat hij van deze dag verwachtte, liet hij weten toch wel erg graag een rondje in een brandweervoertuig te willen. Omdat we zo'n verzoek van onze nieuwe baas niet kunnen weigeren, werd Wassim terug naar school gebracht in de tankautospuit. We hopen hem zo'n een mooie afsluiting van de dag te hebben gegeven.

Achtergrondinformatie JINC

In het programma Baas van Morgen van JINC nemen kinderen het bedrijfsleven van Nederland over. Zo ervaren ze hoe het is om een onderneming te leiden door een dag het werk over te nemen van de baas. Op deze manier leggen jongeren waardevolle contacten, ervaren ze van dichtbij hoe een organisatie in elkaar zit en laten ze de wereld zien hoe belangrijk het is om te investeren in ál het talent van de toekomst.

In Nederland groeien honderdduizenden kinderen op in een omgeving met veel sociaaleconomische achterstand. Deze kinderen hebben dromen en talenten, maar helaas zijn hun postcode en sociale omgeving de grootste voorspellers van hun succes. Ze missen een waardevol netwerk en plekken om de professionele vaardigheden en kennis op te doen die ze in de toekomst nodig zullen hebben. De kansenongelijkheid in het onderwijs neemt bovendien toe. JINC gelooft dat elk kind gelijke kansen verdient. Baas van Morgen is één van de projecten waarmee ze dat willen bewerkstelligen. En daar werkt VrZW natuurlijk graag aan mee!

Meer weten over JINC of Baas van Morgen? Klik dan hier JINC Baas van Morgen - Kinderen nemen het roer over van ceo’s

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.