Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Vrijwillige Brandweer Beemster bestaat 100 jaar

Vrijwillige Brandweer Beemster bestaat 100 jaar

donderdag 2 mei 2024 om 08:35
Trotse brandweermannen op hun nieuwe T Ford in 1924
Laatste update: donderdag 23 mei 2024 om 08:51

Een eeuw geleden (juni 1924) kocht gemeente Beemster een zeer modern brandweervoertuig: de T Ford. Voor die tijd uiteraard. Na een demonstratie van het nieuwe voertuig voor de burgemeester werd de Vereniging Vrijwillige Brandweer Beemster opgericht.

Nu, 100 jaar later, is de T Ford natuurlijk allang vervangen door een nieuwer brandweervoertuig. De vrijwillige brandweer Beemster bestaat echter nog steeds. Jaap Dik is oud-lid van de vereniging en dus oud-brandweerman. Maar helemaal ‘los’ van de brandweer is hij niet. Zo is Jaap verbonden aan de Stichting Historisch Brandweermaterieel Beemster en Purmerend. Deze stichting houdt zich bezig met het beheer, onderhoud en behoud van historische brandweervoertuigen, waaronder de T Ford uit 1924.

Jaap neemt ons mee in een stukje geschiedenis van de vrijwillige Brandweer Beemster:

“Tot 1924 was er in gemeente Beemster een zogenaamde ‘plichtsbrandweer’. Een plichtsbrandweer houdt in dat uit ieder gezin één man werd aangewezen om te helpen bij de brandbestrijding. Dit was een systeem dat al vanaf 1750 werd gehandhaafd. Toentertijd werd er nog met ‘handspuiten’ gewerkt. Voor de bediening van één zo’n voertuig was wel 36 mannen nodig. Je moest elkaar namelijk na een kwartier al aflossen, omdat het pompen met het voertuig zoveel kracht kostte.

In 1924 werd dus de T Ford brandweerauto gekocht. Gedacht wordt dat de snelle inzetbaarheid van het voertuig een belangrijk argument voor de gemeente was om het brandweervoertuig aan te schaffen. In een brief van de voertuigbouwers aan de gemeente werd namelijk gewezen op een grote brand in Middelburg, waar de brandweer van Bergen op Zoom ter assistente was opgeroepen. De afstand van 60 kilometer was namelijk met zware tegenwind binnen twee uur afgelegd. Sneller was in die tijd volstrekt ondenkbaar.

De T Ford is in 1938 vervangen door een Chevrolet brandspuit. De komst van de T Ford markeert een belangrijk moment voor Brandweer Beemster. Daarom zijn, jaren later, een aantal enthousiaste korpsleden op zoek gegaan naar een manier om de brandweerwagen terug te krijgen. In 1991 is een chassis uit 1924 in Luxemburg gekocht. Vervolgens is men gaan kijken naar oude foto’s en filmmateriaal en de uitvoerige beschrijving in de offerte van toentertijd. Hierdoor is men er in geslaagd om een exacte kopie van dit stuk historie te maken. Een fraai stukje werk waar we nog steeds trots op mogen zijn”, aldus Jaap.

Om dit trotse gevoel met de buitenwereld te delen, wordt tijdens de ‘Open Dag Beemster’ het historische brandweermaterieel getoond en gedemonstreerd. Zo kan de jeugd “pompen” met een oude handspuit en ook denkbeeldige brandjes blussen. Daarnaast zal ook het huidige materieel van de brandweer onder de aandacht worden gebracht, bijvoorbeeld door middel van demonstraties. Vind hier meer informatie over de open dag.

Tot slot, om ervoor te zorgen dat al het historische brandweer materieel niet verloren gaat is sinds kort een samenwerking met de brandweer Purmerend. Ook hun historisch materieel is ondergebracht bij de Stichting Historisch Brandweermaterieel. Op deze website vind je meer informatie over de Stichting Historisch Brandweermateriaal. Wil je meer weten over de geschiedenis van Brandweer Beemster inclusief bijbehorende brandwervoertuigen? Lees dan hier verder: Brandweer Beemster - Voertuigen

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.