Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Brandweer Zaanstreek-Waterland

Sinds 1 januari 2014 vormen de brandweerorganisaties in de regio Zaanstreek-Waterland samen één regionale brandweer: Brandweer Zaanstreek-Waterland. De regionale brandweer is onderdeel van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Brandweer Zaanstreek-Waterland bestaat uit 23 brandweerkazernes, verspreid over de hele regio. Bekijk hier een overzicht van alle brandweerkazernes in Zaanstreek-Waterland. Brandweer Zaanstreek-Waterland staat onder leiding van een regionale brandweercommandant. In onze regio is dat Saskia van den Broek.

Wat doet de brandweer?

De brandweer staat natuurlijk bekend om het blussen van brand. Maar wist je dat de brandweer nog zoveel meer doet? De brandweer rukt ook uit voor stormschade, reanimaties, metingen van gevaarlijke stoffen, dieren in nood, liftopsluitingen en verkeer- en waterongevallen.

Ook werken we met elkaar aan het voorkomen van incidenten. Want hoe minder we hoeven uit te rukken, hoe veiliger het is. Op de achtergrond leggen we de basis voor succesvolle incidenten- en crisisbestrijding. Denk hierbij aan het voorbereiden op langdurige stroomuitval, wateroverlast of brand. Maar ook aan het onderhoud van ons materiaal, het opleiden van onze collega’s, het geven van voorlichting en het uitvoeren van brandonderzoek.

Beroepsmedewerkers en vrijwilligers

Bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland werken ongeveer 300 medewerkers en 475 vrijwilligers. Lijkt het jou een uitdaging te werken voor Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland? Bekijk dan hier onze openstaande vacatures. Naast functies in de uitrukdienst (beroepsbrandweer) vervullen medewerkers functies op het gebied van preventie, beleid, operationele voorbereiding, vakbekwaamheid en bedrijfsvoering.

Onze vrijwillige brandweerkazernes zijn bijna altijd op zoek naar brandweervrijwilligers. Vrouwen en mannen die naast hun dagelijkse baan of studie zich willen bezighouden met het bestrijden van branden, redden van mensen en dieren in nood en hulp bieden bij incidenten. Bekijk hier welke brandweerkazernes op zoek zijn naar vrijwilligers.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.