Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Young Fire & Rescue Team

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft twee jeugdbrandweerkorpsen binnen haar regio: Purmerend en Zaanstad. Sinds begin 2019 vormt de gemeente Edam-Volendam de thuisbasis voor het derde jeugdkorps in de regio: het Young Fire & Rescue Team Markermeergebied. Het Young Fire & Rescue Team is niet, zoals de andere korpsen, een traditioneel ‘brandweerrood’ jeugdkorps, maar een innovatief, divers en breed georiënteerd jeugdhulpverleningsteam.

Bij het Young Fire & Rescue Team leren jongeren niet alleen ‘alles’ over het brandweervak, maar ook over andere hulpdiensten, zoals de reddingsbrigade, het Rode Kruis, het KNRM Reddingstation Marken en Gelieerd Reddingstation Warder, het Ministerie van Defensie en de politie. Ook maken de jongeren kennis met een aantal taken van de gemeente.

Kweekvijver

Jongeren leren op een leuke en praktische wijze meer over hulpverlening binnen de brede kaders van het hulpverlenings- en veiligheidsdomein. Het team is daarmee een kweekvijver voor toekomstig maatschappelijk betrokken jeugd. Bovendien vergroot deelname aan het Young Fire & Rescue Team de kans om als vrijwilliger of beroepsbeoefenaar door te stromen naar maatschappelijke betrokken organisaties.

Samenwerking

Het Young Fire & Rescue Team is een samenwerking tussen Brandweer Zaanstreek-Waterland (onderdeel van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland), gemeenten in het Markermeergebied (Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland), Politie Basisteam Purmerend, Gelieerd Reddingsstation Warder, KNRM Reddingstation Marken, Reddingsbrigade Zaanstad, Ministerie van Defensie en Rode Kruis District Zaanstreek-Waterland.

Doelstellingen

Met het Young Fire & Rescue Team streven we de volgende doelstellingen na:

  • We versterken het veiligheidsbewustzijn.
  • We vergroten de zelfredzaamheid.
  • We verkleinen de risico’s.
  • We staan midden in de samenleving.
  • We staan voor diversiteit.

Meedoen?

Wil je als veiligheidsregio ook aan de slag met een Young Fire & Rescue Team en meedoen aan de subsidieaanvraag Maatschappelijke Diensttijd (MDT)?  Lees onze leaflet 'Doe mee, landelijke uitrol Young Fire & Rescue Team'.

Volg het Young Fire & Rescue Team op Instagram, Facebook en Twitter.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.