Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Wat te doen bij terrorisme

De kans op een aanslag in Nederland is reƫel. Verschillende organisaties, zoals politie en justitie, werken intensief samen om deze kans zo klein mogelijk te maken. Ze wisselen informatie uit en werken samen met andere landen. Politie en veiligheidsdiensten houden mogelijke terroristen in de gaten en proberen radicalisering te signaleren. Waar nodig nemen ze veiligheidsmaatregelen om personen, instanties en andere mogelijke doelwitten te beschermen.

Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?

De kans dat je een aanslag of extreem geweld meemaakt, is klein. Wat je moet doen, hangt af van de situatie. Over het algemeen gelden de volgende adviezen:

  • Vlucht zo snel mogelijk weg van de rampplek. Adviseer dat iedereen om je heen.
  • Kun je niet veilig wegkomen? Verstop je op een plek met dikke muren of sluit jezelf op. Blijf rustig en zet je telefoon op stil zodat de dader je niet kan horen.
  • Bel 112 als dat veilig kan.  Geef informatie over de dader en de plek waar je bent. Zorg wel dat de dader je niet kan horen. Gebruik eventueel de 112-app.
  • Volg altijd de instructies op van politie. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen.

Meer weten?
Meer informatie vind je op Denkvooruit.nl.

Waar vind ik informatie bij een terroristische aanslag?

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland maakt gebruik van de volgende communicatiemiddelen om je op de hoogte te houden van het incident:

Meer informatie vind je op Denkvooruit.nl.

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.