Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Bedden crisisnoodopvang Lycurgus bezet

maandag 25 juli 2022 om 17:06
Crisisnoodopvang asielzoekers in sporthal Lycurgus
Laatste update: donderdag 4 augustus 2022 om 17:06

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 juli zijn de eerste bewoners van de crisisnoodopvang in Assendelft per bus vanuit Ter Apel gearriveerd. Op maandag 25 juli arriveerden de laatste asielzoekers.

De crisisnoodopvang is daarmee helemaal bezet. Het is een gemengde groep; veel gezinnen, maar liefst 62 kinderen en ook een aantal alleenstaande mannen. De meerderheid van de mensen komt uit Syrië. Daarnaast komen ze bijvoorbeeld uit Yemen, Eritrea, Pakistan, Iran en Turkije.

Dagritme

De asielzoekers draaien mee met het opruimen en schoonhouden van de locatie. Daarnaast is het de bedoeling dat er straks diverse activiteiten worden georganiseerd, zoals sport en spel, taallessen of bijvoorbeeld kledingmarkten. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland werkt hiervoor nauw samen met gemeente Zaanstad, AV Lycurgus, de buurt, jongerenwerkers uit Assendelft en Het Sociale Winkeltje in Assendelft. Voor de kinderen is er veel ruimte om buiten te spelen.

Inrichting sporthal

In de sporthal zijn door middel van afscheidingswanden slaapkamers gerealiseerd. De meeste slaapkamers hebben vier bedden. De kamers zijn zo ingericht dat er makkelijk geschoven kan worden, indien nodig. Daarnaast krijgen de bewoners allemaal een kluis voor hun waardevolle spullen. Verder is er een eetzaal en recreatieruimte. Enkele foto's zien hier te zien.

Wil je helpen?

Op dit moment kan de opvanglocatie donaties goed gebruiken. Denk aan kleding zoals joggingpakken, korte broeken, shirts, pyjama's, broeken en truien, maar ook schoenen en slippers. Ook kinderspeelgoed voor binnen en buiten is van harte welkom. Net als lesmateriaal om Nederlands te leren, schaakspellen, sportmateriaal of oude (maar bruikbare) telefoons.

Je kunt spullen dagelijks tussen 8.00 en 22.00 uur afgeven aan de beveiligers. Zij zijn te vinden in een kantoorunit, links als je het terrein opkomt. Er is altijd wel iemand aanwezig om de spullen in ontvangst te nemen. Volgende week wordt concreter bekeken welke activiteiten we gaan organiseren. Op dat moment hebben we ook meer zicht op de inzet van vrijwilligers.

Meer informatie over de crisisnoodopvang vind je hier.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.