Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Wat te doen bij langdurige droogte

Droogte

Steeds vaker maken we lange periodes van droogte mee. Er verdampt dan meer water dat er neerslag valt. Ook neemt de aanvoer van water door de rivieren af. Dit heeft vooral gevolgen voor landbouw en scheepvaart. Er is geen tekort aan drinkwater. Toch is het belangrijk dat iedereen zuinig omgaat met kraanwater.

Langdurige droogte, wat kun je doen?

Verminder je watergebruik tijdens piekuren: ’s ochtends tussen 06.00 uur en 09.00 uur en ’s avonds tussen 18.00 uur en 22.00 uur. Dus juist dan niet de tuin sproeien, je auto wassen, de vaatwasser of wasmachine gebruiken of zwembadjes vullen.

Zo voorkomen we samen een lagere waterdruk en verkleinen we de kans op bruin water. Die kleur komt door deeltjes ijzer en mangaan. Normaal blijven die deeltjes tijdens het zuiveringsproces in de leidingen zitten. Bij stroomverandering komen ze in de waterkraan terecht. Bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid.

Hoe kun je je voorbereiden?

  • Ga zuinig om met kraanwater. Laat water niet onnodig stromen en douche liever niet langer dan 5 minuten.
  • Gebruik een regenton om regenwater op te vangen. Regenwater is een goed alternatief voor leidingwater om bijvoorbeeld de auto mee te wassen of de tuin te sproeien.
  • PWN verzorgt in Zaanstreek-Waterland ons drinkwater. Kijk op hun site voor meer tips om te besparen op kraanwater.

Wat doet de overheid?

Tijdens een periode van langdurige drukte controleren Rijkswaterstaat en de waterschappen nog meer de stabiliteit van dijken, natuurgebieden en de drinkwatervoorziening. Ze nemen maatregelen tegen verzilting en te lage (grond)waterstanden. Verzilting houdt in dat het zoutgehalte in het water of de bodem toenoemt. Ook zorgt de overheid ervoor dat de scheepvaart zo lang mogelijk door kan gaan. Bijvoorbeeld door het inzetten van pompen en sluizen om water goed te verdelen tussen de rivieren.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.