Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Wat te doen bij uitval drinkwater

Schoon water is een eerste levensbehoefte en aan de kwaliteit van ons drinkwater stellen we hoge eisen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Er is bijvoorbeeld een leidingbreuk. Of er zijn werkzaamheden, waardoor de toevoer van drinkwater tijdelijk is afgesloten.

Uitval van drinkwater, wat kun je doen?

Uitval van drinkwater levert over het algemeen geen direct gevaar op. Maar als het langer duurt moet je – zeker in de zomer – oppassen voor oververhitting en uitdroging.

  • Kijk op deze website of volg @VrZW op Twitter voor actuele informatie.
  • Heb je een regenton in je tuin of loopt er een sloot in de buurt van je huis? Dan kun je ook dat water gebruiken om je toilet door te spoelen.
  • Kijk of er mensen in je omgeving zijn die hulp nodig hebben en vraag wat je voor hen kunt doen.

Hoe kun jij je voorbereiden?

  • Zorg voor een noodpakket: voldoende water voor drie dagen (reken op vier liter per persoon per dag) en een aantal lege, schone flessen of een jerrycan.
  • Wanneer het drinkwaterbedrijf werkzaamheden aankondigt, kun je van tevoren je bad of extra flessen met drinkwater vullen.
  • Woon je in een hoogbouwwoning? Houd er dan rekening mee dat het water omhoog wordt gepompt met een hydrofoor. In het geval van onderhoud aan een hydrofoor, kan de druk van het water heel even wegvallen; dit is geen echte storing. De beheerder van de hoogbouw informeert hierover de bewoners. Een hydrofoor kan ook uitvallen, als er tijdelijk geen water of waterdruk is. Zorg dat je weet hoe je de beheerder van de hoogbouw kunt bereiken; die kan de hydrofoor weer aanzetten.
  • Zorg dat je de calamiteitenzender NH Nieuws hebt ingesteld op radio en tv.
  • Zorg dat je telefoon is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.
  • Heb je familie, vrienden of buren die zich niet of minder goed kunnen redden? Kijk dan naar hen om en zorg dat ook zij zijn voorbereid. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Bespreek dit dan met familie, vrienden of buren zodat zij je kunnen helpen om voorbereid te zijn.

Wat doet de overheid?

In Zaanstreek-Waterland zorgt PWN voor drinkwater. Raadpleeg bij (korte) storingen eerst de website van het drinkwaterbedrijf. Wanneer een storing groter is of langer duurt, bekijkt de veiligheidsregio wat dit betekent voor de openbare orde en veiligheid.

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.