Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Gezamenlijke boodschap burgemeesters Zaanstreek-Waterland

Gezamenlijke boodschap burgemeesters Zaanstreek-Waterland

zaterdag 23 januari 2021 om 12:00
Avondklok van 21:00 tot 04:30, blijf binnen
Laatste update: zondag 23 mei 2021 om 14:05

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het besluit om een avondklok in te stellen. Dat betekent dat u met ingang van vanavond tussen 21.00 en 04.30 uur binnen blijft tenzij u een specifieke reden heeft waarvoor u de deur uit moet.

Dat is een ingrijpende maatregel, waar de afgelopen weken veel discussie over is geweest. Dat begrijpen we, niemand wil een avondklok. Maar tegelijkertijd is het een maatregel die noodzakelijk is. De besmettingscijfers lopen terug maar virologen maken zich grote zorgen over de Britse variant die zich steeds sneller aan het verspreiden is. Deze veel besmettelijkere variant van het coronavirus kan voor een nog grotere golf aan zieken zorgen dan we tot nog toe gezien hebben. En dat willen we absoluut voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat veel besmettingen plaats vinden bij huisbezoek. Met de nieuwe maatregelen, naast de avondklok ook het terugbrengen naar 1 bezoeker per dag, willen we het aantal besmettingen verlagen en verspreiding van het huidige virus én nieuwe varianten vertragen. Dat kan alleen als we ons aan de maatregelen houden. Handen wassen, afstand houden, thuiswerken, drukte vermijden en vanaf nu dus: ’s avonds thuis blijven.

Wij willen u dus ook nadrukkelijk oproepen om u zich aan deze nieuwe maatregelen te houden. Als u toch zonder geldige reden naar buiten gaat, dan kunt u een boete krijgen. In een aantal gevallen mag u wél naar buiten. Bijv. bij een noodsituatie, als u medische hulp nodig heeft, of als u uw hond uitlaat. Dit geldt ook voor bepaalde beroepen. Op de website van de rijksoverheid vindt u alle informatie en de benodigde formulieren

Formulier 'Werkgeversverklaring avondklok'

Wij begrijpen heel goed dat dit voor veel mensen een hard gelag is. Na alle maatregelen die er al zijn, kinderen die thuis les krijgen, ondernemers die zo graag hun zaak weer open willen gooien of mensen die alleen thuis zijn en het moeilijk hebben. De vaccinaties maken dat er licht gloort aan het eind van de tunnel maar in de tussentijd vragen wij u geduld te hebben en vol te houden. Én oog voor elkaar te houden. Ook op afstand hebben we elkaars steun en aandacht hard nodig.

 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.