Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu
  • Home
  • Nieuws
  • Nieuwe portofoons voor Reddingsstation Warder

Nieuwe portofoons voor Reddingsstation Warder

woensdag 7 maart 2018 om 09:17
Laatste update: dinsdag 27 juli 2021 om 14:57

Een redding van personen vanaf het kruiende ijs op het Markermeer of de brandweer die helpt met zandzakken bij hoog water bij het Reddingsstation in Warder. Het zijn voorbeelden van incidenten waarbij Brandweer Zaanstreek-Waterland samen met het Reddingsstation Warder in actie komt. Op 6 maart jl. ondertekenden Ed Doesburg, voorzitter van het Reddingsstation Warder en Hilda Raasing, directeur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, een overeenkomst waarbij VrZW het reddingsstation voorziet van C2000-portofoons. Dit verbetert de communicatie tussen de beide diensten tijdens gezamenlijke inzetten.

Samen voor veilig

Begin vorige week is de inzetprocedure ‘IJsredding op grote Wateren’ opgestart. Dit gebeurt wanneer de boten van het Reddingsstation door ijsvorming niet meer uit kunnen varen. De brandweer oefende de procedure afgelopen zaterdag samen met het Reddingsstation Warder en de KNRM op Marken. Zij vormen samen een ijsreddingsteam. De leden van de brandweerpost zijn hiervoor speciaal opgeleid. Ook rusten zij één van hun voertuigen (een bus) uit met speciale spullen voor een ijsredding.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zet in op de versteviging van de samenwerking met haar partners bij de incidenten- en crisisbestrijding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfsbrandweren. De samenwerking met het Reddingsstation past ook in deze lijn. Hilda Raasing: “Bij een gezamenlijke inzet is goede communicatie via betrouwbare middelen cruciaal. Deze nieuwe portofoons gaan hier erg bij helpen. Waar het in de essentie om gaat is dat je elkaar altijd goed kunt bereiken wanneer het er écht toe doet. Naast het beschikbaar stellen van de portofoons zorgen we uiteraard ook voor een goede instructie aan de vrijwilligers van Reddingsstation Warder. Ze trainen jaarlijks gezamenlijk, ook als er geen ijs is”.

Ook Ed Doesburg is blij met de nieuwe portofoons: “Enthousiaste vrijwilligers bemannen ons Reddingsstation 24/7, het hele jaar door. Ze staan onder alle weersomstandigheden paraat om net dat verschil voor een slachtoffer op het water te maken, daar waar elke seconde telt. Daar trainen we het hele jaar hard voor. Op het water communiceerden wij alleen via marifoons met de Kustwacht. Communicatie tussen hulpverleners is van cruciaal belang voor een snelle en adequate hulpverlening. Met de inzet van C2000-portofoons op onze boten verlengen wij de communicatie van de wal tot direct op het water en vormen samen met politie, brandweer en ambulance een multi functionele eenheid.”

IJsreddingsteam
Een ijsreddingsteam wordt gealarmeerd bij incidenten waarbij mensen over grotere afstanden over het ijs moeten worden getransporteerd of bij het te water raken van mensen of dieren die niet zelfstandig uit het water kunnen komen. Onze regio kent 2 ijsreddingsteams, op Marken en in Warder.
 

Samenwerkingsverband tussen gemeenten, brandweer, politie en GHOR.